Jihlavská karta nabírá zpoždění

Plány na zavedení elektronické peněženky v Jihlavě vydržely jen týden.

Když jihlavští radní v polovině května hlasitě zvěstovali, že elektronické peněženky, známé již z jiných měst, zavedou ve městě spolu se začátkem prázdnin, netušili, že měli s vyvoláváním do světa ještě týden počkat. Mohli si tak ušetřit nepříjemnou blamáž.

„Tento termín je strategický,“ říkal primátor Jaroslav Vymazal.

Přesně po týdnu ale bylo všechno jinak. Magistrát oznámil, že takzvaná Jihlavská karta, která měla začít nejdřív platit v městských trolejbusech a autobusech a časem s ní bude možno platit třeba v bazénu či zoo, začne fungovat nejdříve na podzim. „Problém nastal u dodavatele nejnovější generace čipových karet. Ten narazil na technické potíže, které způsobí odložení do podzimních měsíců,“ řekl ředitel dopravního podniku Josef Vilím.

Podle Tomáše Příhody z firmy Mikroelektronika Vysoké Mýto se zadrhla jedna z dílčích částí dodávky. „Děláme vše proto, aby zpoždění bylo co nejmenší a zbývající etapy byly předány v termínu,“ uvedl. Ukončení zkušebního provozu celé akce bylo podle něj plánováno na konec října.

„Firma bude penalizována,“ uvedl náměstek primátora Radek Vovsík. Podle dalšího primátorova náměstka Josefa Kodeta zpoždění pro cestující nic zásadního neznamená a bude alespoň více času na informační kampaň.

„Kdy systém spustíme, říci nemohu. O termínu teprve jednáme,“ uzavřel ředitel Vilím.