Jihokorejští výrobci elektroniky Samsung a LG prudce zvýšili zisk

Samsung

Samsung Zdroj: reuters

Nepodařený Samsung Galaxy Note 7
Nepodařený Samsung Galaxy Note 7
Nepodařený Samsung Galaxy Note 7
Nepodařený Samsung Galaxy Note 7
Nepodařený Samsung Galaxy Note 7
8
Fotogalerie

Jihokorejští výrobci elektroniky Samsung Electronics a LG Electronics v letošním prvním čtvrtletí výrazně zlepšili hospodaření. Čistý zisk Samsungu meziročně vzrostl o 46 procent na 7,7 bilionu wonů (167,8 miliardy korun), zejména díky solidním výsledkům čipové divize. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za více než tři roky. Firma dnes uvedla, že počítá s nárůstem zisku i v celém letošním roce. O více než 80 procent zvýšila provozní zisk společnost LG.

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů. Jeho polovodičová divize v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila provozní zisk na rekordních 6,3 bilionu wonů.

Provozní zisk celé společnosti Samsung vzrostl o 48 procent na 9,9 bilionu wonů. Polovodičová divize se tak na celkovém provozním zisku firmy podílela téměř dvěma třetinami, uvedla agentura AP.

Ve druhém čtvrtletí by měl výsledky podniku podpořit nový chytrý telefon Galaxy 8, který tento měsíc vstoupil na trh. Přístroj je prvním prémiovým telefonem, který Samsungpředstavil od loňského debaklu smartphonu Galaxy Note 7. Ten byla firma nucena stáhnout z trhu kvůli problémům s bateriemi.

Hospodářské výsledky dnes zveřejnil i menší jihokorejský rival LG Electronics. Ten v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 82 procent na 922 miliard wonů (20,1 miliardy korun). To je nejlepší čtvrtletní výsledek za téměř osm let.

Společnost LG těžila ze silné poptávky po televizorech a dalších domácích spotřebičích. LG je druhým největším výrobcem televizorů na světě za Samsungem.