Jiná země, jiný zmrzlinový mrav

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Více než 40 korun za kopeček zmrzliny? Kdo se nad tím pohoršuje, měl by se porozhlédnout do jiných zemí. Liší se nejen ceny, ale také chuťové zvyklosti.

Česká republika: V tradičním mléčném baru, jako je Ovocný Světozor v centru Prahy, je kopeček zmrzliny stále ještě k dostání za 17 korun. Fronta před prodejním pultem tak může rychle narůst. Kdo má chuť na něco exotičtějšího, zajde třeba do francouzské cukrárny Saint Tropez, kde stojí porce 49 korun. V supermarketech je nadále oblíbená „ruská zmrzlina“. Mnozí si při ní oživí vzpomínky na dětství prožité v socialismu.

Itálie: V baště zmrzlinového požitku záleží především na tom, kde si člověk „gelato“ koupí. U turistických atrakcí například v Římě musí sáhnout podstatně hlouběji do peněženky než v obytných čtvrtích. V Itálii se obvykle neobjednávají jednotlivé kopečky, ale chuťová zabarvení. Cenu pak většinou určuje velikost poháru nebo kornoutu. V průměru stojí jedna malá porce, přibližně odpovídající dvěma kopečkům, zhruba 2,50 eura (68 Kč). V Římě se jí zmrzlina celoročně, i v zimě.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Skandinávie: I když tam ani v létě nebývají pořádná vedra, jsou Skandinávci zmrzlinou posedlí. Je to ale drahý špás. Jeden kopeček může vyjít v přepočtu i na více než 80 českých korun. Na pobřežní promenádě v Oslu si dokonce účtují v přepočtu až 110 korun. Za ně ale také dostanete pořádnou porci. Oblíbenou specialitou Norů je lékořicová zmrzlina. Skandinávci ale experimentují i s jinými exotickými druhy. Mají třeba bazalkovou s bílou čokoládou, olivovou nebo rebarborovou.

Etiopie: V Etiopii je čerstvá zmrzlina stále ještě relativně novým luxusem. V Addis Abebě, kde je kvůli značné nadmořské výšce po většinu roku dost chladno, zatím existují dva „zmrzlinové chrámy“: Igloo a Bruno's. V obou stojí kopeček 25 birrů, což je v přepočtu přes 27 korun. Na etiopské poměry to je nehorázně mnoho, a zákazníky tak jsou jen vyšší vrstvy a cizinci.

Indie: Jednou z nejoblíbenějších kratochvílí v indické metropoli Dillí je jíst zmrzlinu u symbolu města India Gate. U pojízdných zmrzlinářů je k dostání pomerančová ledová tříšť už za zhruba čtyři koruny.

Turecko: V Istanbulu stojí kopeček normální zmrzliny tři liry (necelých 30 korun). Speciální Kahramanmaraská zmrzlina, pojmenovaná podle jihotureckého města, přijde na pět liber. Vyrábí se z ovčího mléka, cukru a salepového prášku, který se získává z okvětních lístků orchideje. Prodávají je pouliční zmrzlináři v pestrém oblečení, vybavení dlouhými lopatkami.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Francie: Francouzské ceny zmrzliny jsou mezi turisty pověstné. U nejlepších pařížských zmrzlinářů stojí kopeček i více než tři eura (přes 80 korun). Přesto se před renomovanými podniky, jako je například Maison Berthillon na ostrově Île Saint-Louis, za pěkného počasí tvoří dlouhé fronty. Mimo hlavní město jsou ceny trochu příznivější, ale i tam jsou ceny kolem dvou eur za kopeček zcela běžné.

Řecko: Zatímco v centru Atén je kopeček k mání i za 50 centů (asi 13 Kč), na oblíbených turistických ostrovech, jako jsou Mykonos nebo Santorini, může stát až tři eura. Všeobecně si ale Řekové, a také Kypřané, na zmrzlinové kopečky moc nepotrpí. Přednost dávají nanuku na špejli z kiosku. Dlouhé fronty se před zmrzlinovými stánky obvykle netvoří.