Junior roku: Chci dokázat ještě víc

Sprinter Pavel Maslák se připravuje na novou sezonu s vidinou účasti na olympiádě v Londýně. Sedmička ho vyzpovídala na soustředění v Atlantiku.

Nejúspěšnější juniorský atlet roku 2010 Pavel Maslák si užívá na Kanárských ostrovech. Nejde ovšem o zcela bezstarostnou dovolenou. Je totiž proložená tréninky.

Havířovský sprinter ráno po snídani ještě chvíli relaxuje třeba u seriálů, pak jde tvrdě na věc. „Trénujeme každý den, mezitím relaxujeme. Jedině, když trénink nemáme, jdeme k moři plavat a opalovat se,“ popisuje Maslák.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že ve čtyřiadvaceti stupních ve stínu nezbude moc myšlenek na blížící se Vánoce, není tomu tak. „Nemám moc rád všechno to propagování Vánoc už v listopadu, takže jsem byl rád, že jsem tomu uniknul. Jenže v hotelu hrají skoro pořád vánoční koledy. Už mi trošku lezou na nervy,“ stěžuje si sprinter.

Drží se při zemi

V duchu si tak aspoň přemítá, jaká bude nadcházející sezona. Rád by se dostal do finálového rozběhu na mistrovství Evropy. Chtěl by splnit i limit na olympiádu. Do Londýna už žádné přehnané ambice nemá. Považoval by za úspěch postoupit z rozběhu.

Letošní sezona pro něj dopadla více než dobře. Získal bronzovou medaili na Mistrovství Evropy do třiadvaceti let v Ostravě. Druhým zásahem byla nominace na mistrovství světa v korejském Daegu, kde postoupil do semifinále. „Na finále jsem už nepomýšlel, neměl jsem na něj,“ přiznává skromně Maslák.

Kořeny letošních úspěchů vidí v roce 2010, kdy vybojoval šesté místo na dvousetmetrové trati na juniorském mistrovství světa v Kanadě. Především díky tomu získal ocenění junior roku.

„Rozhodně mě cena potěšila a šťouchla mě do letošního roku s tím, že jsem chtěl dokázat ještě více,“ uvědomuje si Maslák.

K atletice se dostal už na základní škole v páté třídě. Od začátku se začal věnovat sprintům, měl na to vlohy. Nevyhýbá se však ani jiným disciplínám. „Velmi rád bych si vyzkoušel dálku nebo trojskok,“ říká Maslák.

V rodném Havířově závodil v místním atletickém oddíle Slavia. Jeho výsledky ho letos přiměly přestěhovat se do Prahy, kde pro něj začal zcela nový život. „Změnily se podmínky pro atletiku, a to rapidně. V zimě můžu trénovat v hale. Po finanční stránce si mohu dovolit mnohem více soustředění, třeba teď to na Kanárech,“ vysvětluje sprinter.

Kromě sportu se mu proměnil rovněž osobní život. „Mám nové přátele, novou komunitu lidí, ve které se pohybuji, bydlím v novém městě,“ říká Maslák. Přítelkyni zatím nemá.

Na koníčky mu nezbývá moc času, atletika ho vytěžuje na sto procent. Lákalo by ho ale zkusit parkour, tedy disciplínu, jejímž základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B bezpečně, plynule a účinně za použití vlastního těla.

Parkour přijde vhod

„Pomáhá v překonávání libovolných překážek v okolním prostředí. Od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi. Může se provozovat jak ve městě, tak na venkově. Bohužel tuto disciplínu nemohu dělat, abych se nezranil,“ podotýká Maslák.

A tak alespoň po večerech zkouší capoeiru, brazilské bojové umění. „Připomíná mi to pohybovým stylem tanec s akrobatickými prvky. Capoeiru doprovází původní hudba,“ vysvětluje sprinter. Pavel Maslák.