Jurečka spouští první velký tendr, hledá provozovatele zemědělského webu

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Anna Vackova, E15

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) po nástupu pozastavil řadu veřejných zakázek v řádech stovek milionů korun. Nyní naopak první velký tendr spouští. V zakázce s předpokládanou cenou 190 milionů korun hledá nového či staronového provozovatele hlavního státního zemědělského portálu eAgri.cz.

Od počátku jeho provoz zajišťovala Telefónica a zatím poslední uzavřená smlouva s operátorem vyprší v květnu. Zakázku firma získala jako jediný uchazeč v tendru za 230 milionů korun bez DPH. „Snížení ceny zakázky je způsobeno jejím zkrácením na dobu 48 měsíců s následnou možnou opcí prodloužení,“ řekl mluvčí rezortu Hynek Jordán.

Předběžné oznámení o zakázce zveřejnilo ministerstvo již loni v srpnu. Samotný tendr ale vyhlásilo nyní na konci března s tím, že termín přihlášek končí 15. května - tedy v měsíci, kdy končí i dosavadní smlouva s Telefónikou. Na podepsání smlouvy s vítězem tak bude mít úřad jen dva týdny. „Nelze předpovědět případnou míru průtahů způsobenou uchazeči. Pro případ průtahů pracuje MZe na přípravě náhradního přechodného řešení,“ dodal mluvčí bez bližších podrobností.

Portál eAgri vznikl před pěti lety spojením několika serverů, zejména stránek ministerstva, pozemkových úřadů a takzvaného portálu farmáře.

Jeho hlavní ideou bylo vytvořit centrální přístupový bod k informačním zdrojům ministerstva a jeho podřízených organizací. Nyní má portál 12 hlavních částí. Kromě části pro ministerstvo a pozemkové úřady jsou to oddíly věnované například zemědělství, lesům, dotacím, potravinám či ochraně zvířat.

MZe hledá šéfy dvou úřadů
Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výběrová řízení na ředitele Státního pozemkového úřadu a také Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Zájemci se mohou hlásit do konce dubna. „Důležité je především, aby to byl odborník v daném oboru,“ uvedl ministr zemědělství. Do svých funkcí by mohli noví šéfové nastoupit prvního července.