Jurský svět porazil E. T. a je lídrem Universalu

Jurský svět

Jurský svět Zdroj: cinemart,

Stroj na peníze Jurský svět se v amerických kinech nezadrhl ani při druhém víkendu. Na jeho konto přiteklo dalších více než sto milionů dolarů, díky nimž Jurský svět porazil i očekávaný hit Pixaru V hlavě. Celkové americké tržby Jurského parku se tak přiblížily hranici 400 milionů dolarů. „Snímek překonává všechny předpovědi. Před premiérou si všichni mysleli, že jej zastíní Mimoni a pokračování Avengers,“ napsal magazín Variety.

Tím se pokračování slavné série stalo komerčně nejúspěšnějším domácím titulem studia Universal všech dob. Dinosauři odsunuli na druhé místo snímek Já, padouch 2, na třetí slavný film Stevena Spielberga E. T. – Mimozemšťan, na čtvrté příčce najdeme původní Spielbergův Jurský park z roku 1993.

Tento žebříček však nezohledňuje inflaci ani dynamický růst průměrné ceny vstupenek. Při tomto zohlednění nový Jurský svět za E. T. – Mimozemšťanem výrazně zaostává. Podle kalkulačky serveru Boxofficemojo.com by americké tržby Spielbergovy pohádky dosáhly v dnešních dolarech částky 1,2 miliardy dolarů.

400 milionů dolarů utratili diváci v USA za lístky na film Jurský svět

To nic nemění na tom, že Universal má spoustu důvodů k pořádné oslavě. Letos je díky Jurskému světu a hitu Rychle a zběsile 7 jasnou jedničkou amerického trhu.

Jeho filmy se na celkových tržbách podílejí téměř čtyřiadvaceti procenty. A jako první Universal svými filmy letos pokořil hranici miliardy dolarů hrubých tržeb v amerických kinech. Podařilo se mu to za 165 dní, což je podle dat Boxofficemojo.com nejlepší výsledek v historii.