Ka zajít na pizzu v Kolíně? Nejvíc chutnala za z pizzerie Týna
V Kolíně je k dostání pizza v pěti restauracích. Spolu s odborníkem Tomášem Peroutkou, který v Karlových Varech vystudoval prestižní hotelovou školu a praxi absolvoval v nejlepších lázeňských hotelech, jsme hodnotili kvalitu šunkové pizzy, její cenu a také rychlost obsluhy.
A kde vlastně je ta šunka?
Začínáme v pizzerii Victoria v Heverově ulici. „Prosím, šunkovou pizzu,“ zní objednávka. Stojí zde devadesát pět korun a obsluha ji přinesla během deseti minut.
„A kde vlastně ta šunka je?“ diví se hodnotitel Peroutka. Šunky je podle něj málo. Navíc těsto je nedopečené, i když je docela tenké.
Tohle je lepší a hezky voní
Druhou zastávkou je pizzeria Nono v kolínském obchodním domě Futurum. Šunková pizza je zde o deset korun dražší než v předchozí restauraci. Obsluha byla rychlejší, pizzu donesla během sedmi minut.
„Tohle je lepší než ta předchozí, víc propečená. A moc hezky voní,“ libuje si Perutka a pizze dává lepší známku.
Šunka je parmská a konečně pořádný sýr
Třetí zkouška následuje v pizzerii Týna v Husově ulici u Karlova náměstí. Šunkovou pizzu v jídelním lístku nacházíme jako Prosciuto cotto.
„A slibují pravé italské suroviny, tak uvidíme,“ těší se Peroutka.
Číšník pizzu přinesl po osmnácti minutách od objednání, ovšem stálo za to si počkat.
„Těsto je správně propečené. Šunka je evidentně parmská. A hlavně, konečně jsme narazili na mozzarellu místo nějakého podivného a bezejmenného sýru,“ chválí Perutka.
„Tak takhle nějak by to mělo vypadat,“ hodnotí Peroutka pizzu za sto devět korun.
A přidává, že je dobře, když je od stolu vidět na kuchaře připravujícího pizzu v peci na dřevo.
Na další pizzu jdeme na Karlovo náměstí. Přestože má restaurace dva vchody, dvě venkovní zahrádky i dvojí obsluhu, kuchyň a tedy i kuchaře a pizzaře mají společné.
Proč je tak tlustá, co je to za buchtu?
Ani v pizzerii s názvem La Piazza neměníme objednávku. Šunkovou pizzu tady mají za devadesát pět korun.
Obsluha je rychlá, jídlo je na stole za sedm minut.
„Co je to za buchtu?“ lamentuje Perutka. Stěžuje si, že těsto je moc tlusté, a proto nasáklo šťávu z rajčat. Jinak to není tak špatné.
Přijeli rychle, jenže nechutná a tak i vypadá
Další kolínskou pizzu jsme si nechali přivézt na náměstí. V provozovně Pizza Expres Vyžlovka v Pražské ulici není příliš místa na posezení. Pizzerie se specializuje spíše na rozvoz zákazníkům.
Od objednání do příjezdu řidiče z pizzerie uběhlo dvacet minut, což je v deset hodin večer poměrně rychlý dovoz.
„Ta šunka není zrovna kvalitní,“ hodnotí Peroutka.
Nelíbí se mu ani to, jak je nakrájená.
„Nechutná mi to a ještě ke všemu na to není pěkný pohled,“ dodal Peroutka k výrobku za devětadevadesát korun z krabice za devět.
Test kolínských pizzerií měl od poloviny jasného favorita.
„Nejlepší pizzu připravili v pizzerii Týna. Té dávám jedničku,“ zhodnotil ochutnávky Tomáš Perutka. Podle něj jí nebylo co vytknout. S použitými surovinami i těstem byl spokojen. Odborník radí: Stojí za to nějakou korunu připlatit
Dvojku, druhou nejlepší známku, dostala od odborníka pizza z pizzerie Nono v obchodním domě Futurum. Hodnotiteli nejlépe voněla. Na rozdíl od ní pro tu „vítěznou“ hovořily použité suroviny.
Trojku přidělil expert pizzerii La Piazza na rohu Karlova náměstí a Kouřimské ulice.
„Kdyby těsto nebylo tak tlusté, chutnalo by to líp,“ vysvětlil Peroutka.
Čtyřku dal odborník zbylým výrobkům. Výrobkům z Pizza Expres a Victoria. Ve Victorii bylo na pizze málo šunky. Pizza Expres zase dodala pizzu suchou, s ne příliš kvalitní šunkou a nevábného zjevu.
„Ukázalo se, že stojí za to nějakou korunu připlatit. Pizza z kvalitnějších surovin je lepší než ty levnější,“ shrnul Peroutka.