Kabely, kam se podíváš

Dvě firmy se nemohou dohodnout, kdo způsobil nepořádek v ulicích Klatov. Kabely se válí na mnoha místech už od léta.

Domy u hotelu Rozvoj, sídliště pod nemocnicí, Podhůrčí, Domažlické předměstí. Jejich obyvatele spojuje stejný problém. Kolem domů a na chodnících se jim pletou do cesty kabely. Loni v létě je začala pokládat klatovská firma Investtel. Jako zakázku pro firmu Rio Media provozující v Klatovech a řadě měst v republice kabelovou televizi.

„Dělníky jsme tady viděli naposledy na podzim. Už by to měli dát co nejdřív do pořádku,“ myslí si Marie Kolářová, která bydlí v domě u Rozvoje. Vodič vyvedený z domu je zhruba po sto metrech omotaný kolem stojanu na prádlo, přes větev stromu vede dál na balkon protějšího domu a odtud do otevřené vývodní skříně. Podobné je to i jinde ve městě.

„Děti od sousedů už přes kabely několikrát upadly. Je to tu dost nebezpečné,“ přiznává Marie Beránková z domu na Domažlickém předměstí. V Podhůrčí je dokonce kabel na jednom místě vedený těsně kolem pískoviště. A rozvodné skříně s vytaženými dráty zůstávají téměř všude otevřené. Ani jedna z firem ale nechce přiznat, že nepořádek způsobila. Ředitel Investtelu Miroslav Hanzlík tvrdí, že pokládání kabelů dokončí v okamžiku, kdy Rio Media vyhoví všem svým zákazníkům.

„Musíme čekat, kolik lidí budou chtít připojit. Abychom za čas nekopali na stejných místech znovu,“ říká.

Miroslav Hanzlík z Investtelu předpokládá, že výkopy ve městě by měly skončit nejdéle do dvou měsíců. Podle ředitele firmy Rio Media Petra Opletala ale vina jednoznačně leží na bedrech Investtelu. „Původní termín dokončení byl konec srpna 2009. Nejzazším termínem pak konec října,“ tvrdí Opletal. Rio Media dokonce odstoupila od smlouvy a v nejbližších dnech hodlá dodavatele těchto prací nahradit jinou společností. Většina Klatovanů ani neví, kde si mají stěžovat. „V zimě byl klid, protože kabely a vývodní skříně zůstaly pod sněhem. Ale teď, když přichází jaro, to zase všechno bude vidět,“ říká Jiří Bystrý z domu v Podhůrčí.

Ani policie, ani radnice

I v této části města je patrné, že výkopy neskončily. U tří panelových domů nad nádražím vedou kabely pokaždé ze sklepních oken přes chodník do protějších objektů. Vývodní skříně jsou otevřené. A lidé budou mít potíže i s obyčejným jarním úklidem. Pod nohy se jim budou motat kabely. Právo zasáhnout nemá tentokrát ani policie. „Pokud by byly kabely ve skříních pod proudem, tak požadujeme po majiteli nebo provozovateli, aby je dostatečně zakryl a zajistil bezpečnost,“ vysvětluje policejní mluvčí v Klatovech Dana Ladmanová.

Zatím jsou ale kabely jen natažené a připravené k propojení. I když se většina kabelů nachází na místech, která jsou v majetku města, radnice problém řešit nemůže. „Snažíme se jednat s Rio Media o bezpečnosti lidí. To, že někde leží kabely kolem domů, i když na městských pozemcích, neovlivníme. Jde tu o smluvní vztah obchodní společnosti a sdružení nájemníků,“ vysvětluje místostarosta Jan Vrána. U bytů v majetku města dokonce radní zvolili variantu společných antén na domech, a vyhnuli se tak nabídce Rio Media.