Kadeřníkem chtěl být odmalička

Začínal stříhat už ve školce. Dnes patří mezi nejvyhledávanější kadeřníky českých celebrit.

Naďa Urbánková, Aňa Geislerová, Sabina Laurinová, Gabriela Partyšová, Iveta Bartošová, Jana Paulová nebo i pilot formule 1 Mika Hakkinen. Na první pohled rozdílné osobnosti. Jedno však mají společné. Všechny tyto celebrity prošly kadeřnickým salonem Michala Zapoměla. Držitele deseti kadeřnických Oskarů. Plzeňana, který obsadil třetí místo v celosvětové soutěži AIPP a získal titul mistra republiky ve stříhání vlasů.

Talent od školky

„Michal ke kadeřnictví inklinoval už od školky, kdy rád česal své kamarádky i učitelky. Brzy potom si začal všímat, jak který kadeřník pracuje a stále se mě ptal, proč je každý ostříhaný stejně a proč má každý trvalou,“ říká maminka světově uznávaného kadeřníka Jana Zapomělová. Právě ona vždy byla jeho největší oporou. I když si každá žena ze svého syna přeje mít jaderného inženýra nebo lékaře. Jana Zapomělová ale Michala nikdy od cesty, kterou si zvolil, nezrazovala.

„Podporu jsem měl rozhodně ze strany maminky. Sice bylo velice zvláštní, že jsem si vybral profesi, která se mezi muži netěšila příliš velké oblibě, ale já se nedal a šel jsem si za svým cílem a zároveň i snem,“ vzpomíná na dobu svého dospívání vlasový mág. Poprvé se do úpravy pokrývky hlavy pustil ve dvanácti letech, kdy ostříhal svou kamarádku.

„První kroky jsem absolvoval už po skončení studia, kdy jsem si otevřel svůj první salon ve sklepním prostoru starého činžovního domu a přihlásil jsem se do soutěže kadeřník roku. Tenkrát jsem se dostal do nominace mezi pět nejlepších v republice a pro mě to byl krásný start a hlavně motivace. Vše šlo velice pomalu, ale myslím, že když se ohlédnu zpět, tak jsem velice vděčný, protože postupné malé, ale jisté kroky mě pomohly ke stabilní kariéře, která se rok od roku posouvala směrem dopředu,“ podotkl Michal Zapoměl.

Nejdřív průmyslovka

Obor kadeřník si však nevybral hned po základní škole. Chtěl mít maturitu. Nastoupil na potravinářskou průmyslovku. Po jejím ukončení se ale už začal věnovat profesi, která mu záhy měla udělat jméno po celém světě. „Nejvíce na něm oceňuji, že se nebojí jít do různých barev. Že umí pracovat s extravagancí,“ říká o něm další mistryně České republiky ve stříhání vlasů Kateřina Onuferová z Ostravy.

Jisté extravagance uznává Michal Zapoměl i v jiných oblastech. Třeba v kultuře, což zajímá i další plzeňskou osobnost, ředitele Divadla Alfa Tomáše Froydu. Ten známému kadeřníkovi položil otázku, jaký typ divadla je pro něj zajímavý. „Alternativní scéna. Miluji když je divadlo propojené s tancem,“ odpovídá Zapoměl.

Ostříhám každého

I když salony Michala Zapoměla dnes navštěvují špičky českého showbussinesu, kadeřník nedělá rozdíl v tom, kdo právě usedne na jeho křeslo. „Pro mě není rozdíl, jestli u mě sedí nějaká hvězda nebo paní Nováková,“ říká skromně. Nejmilejším zákazníkem je pořád maminka. „Michal mi se vzhledem hodně pomohl, že jsem se psychicky pak cítila mnohem lépe. A když vidím, jak zákaznice od něho odcházejí jako úplně jiní lidé, mám z toho obrovskou radost,“ směje se Jana Zapomělová.