Kam na dovolenou? Nejrizikovější je Egypt

K tradičním alpským
či středomořským
apartmánům přibývají
vzdálenější lokality
na tureckém nebo
egyptském pobřeží.
Vedle domů na Floridě
se objevují inzeráty
propagující Karibik

K tradičním alpským či středomořským apartmánům přibývají vzdálenější lokality na tureckém nebo egyptském pobřeží. Vedle domů na Floridě se objevují inzeráty propagující Karibik Zdroj: remax

Egypt si i loni v žebříčku Evropské Cestovní pojišťovny udržel pozici nejrizikovější turistické destinace. Svou pozici ještě upevnil, když turisté nahlásili o desítky procent více pojistných událostí než předloni. Nárůst pojišťovna hlásí i přesto, že počet českých turistů v Egyptě kvůli nejisté politické situaci klesá.

„Ze sta pojištěných osob evidujeme v Egyptě škodnou událost ve 20 procentech případů,“ řekl ředitel obchodu a marketingu ECP Ondřej Rušikvas.

Nelichotivé postavení Egypta je podle něj dáno několika specifiky. Zdravotní stav turistů prý může negativně ovlivnit už samotný přesun do exotického prostředí, s čímž souvisí i reakce organismu na stravu. Pojišťovna se potýká v Egyptě i s dalším problémem, tamní zdravotnictví prý často léčí turisty neadekvátně drahými postupy a nutí je se vracet do nemocnice i kvůli banálním potížím.

Na dalších příčkách rizikového žebříčku jsou Řecko, Turecko, Bulharsko a Španělsko. Z údajů pojišťovny vyplývají i další trendy v cestovním ruchu. Například délka zahraniční dovolené se stále zkracuje, z předloňských více než deseti dnů na loňských devět. Nejoblíbenější destinací je Chorvatsko, druhé místo přepustil Egypt Turecku a Bulharsku.

Evropské Cestovní pojišťovně vzrostl loni obrat o 31 procent na 285 milionů korun, počet klientů se zvýšil o 21 procent na 553 tisíc. Naopak zisk klesl o 4,5 procenta na necelých 36 milionů. Jako jeden z důvodů označila pojišťovna pětinový nárůst počtu hlášených škod. Stejně se loni zvýšil i počet pojistných podvodů.