Kam s dětmi? Školky jsou plné

Opavské mateřské školky letos nepřijaly téměř dvě stovky dětí. Jejich rodiče teď řeší, kam s nimi.

Úřednici Janě Stejskalové končí v listopadu rodičovská dovolená. Její dcera oslaví tři roky a Stejskalová se musí vrátit do práce. Kam dá dceru, neví. Do školky ji nevzali.
„Nepřijali ji, protože je dětí hodně. Nesplnila základní kritérium, nemá 1. září 2010 tři roky. Že v listopadu musím do práce nebyl dostatečný argument, prý je spousta starších dětí, jejichž matky chodí do práce,“ říká Stejskalová.
Zvažuje teď další možnosti. „Oslovili jsme známou, která je v důchodu a přivydělává si hlídáním dětí. Ale měsíčně by nás to stálo okolo osmi až deseti tisíc,“ počítá Stejskalová. Částka je pro rodinný rozpočet příliš vysoká. „Zatím počkáme. Budu bombardovat nejbližší školky a ptát se na volné místo. Snad se nám do listopadu podaří nějaké najít,“ doufá Stejskalová.

Kam s ním?

V podobné situaci se v Opavě ocitly téměř dvě stovky maminek. Opavská radnice celkem eviduje 387 nepřijatých dětí. „Evidujeme žádosti, ne děti. Zhruba polovina žádostí bylo dvojích, maminka přihlásila dítě na dvě školky, takže výsledné číslo je zhruba o polovinu nižší,“ uvedl mluvčí radnice Jan Šindler. Bez místa ve školce tedy zůstaly zhruba dvě stovky dětí.
Většina nepřijatých je těch, kteří nebudou mít 1. září tři roky. Celou třetinu nepřijatých žádostí však tvoří i děti starší tří let. Podle údajů z magistrátu jde o děti, jejichž matky jsou bez práce.
Dvaatřicetiletá Andrea Víchová má doma tříletého syna. Mateřskou si zvolila do čtyř let, končí jí v lednu. Pak se chce vrátit do práce, její původní zaměstnavatel však zkrachoval.
„Chtěla jsem dát malého do školky, abych si mohla začít hledat práci. To, že jsem ještě na mateřské, je kámen úrazu. V lednu tak budu řešit velký problém. Snad volné místo narychlo objevím,“ povídá Víchová.
Příliš dalších možností v Opavě není. Kromě paní na hlídání, která rodinu jednorázově přijde zhruba na stokorunu za hodinu a při dlouhodobém hlídání je cena dohodou, mohou děti do čtyř let do soukromé mikroškolky. „Čtyři až pět míst ještě volných na podzim bude,“ informovala Hana Quittková z Baby clubu Kačka, pod který mikroškolka patří. Měsíční školné rodiče přijde na 5350 korun.
Odbor školství má pro děti zaměstnaných matek i záložní variantu. Školkovou třídu pro nejmenší děti, která by měla vzniknout na Mírové ulici. Letos na podzim to však nebude.
„Orientujeme se podle výsledků zápisů. Ty letos ukázaly, že zatím není tuto třídu potřeba otvírat. V průběhu roku se to ale může ještě změnit,“ říká mluvčí Šindler.