Kam vyráží čeští cestovatelé? Wolf: Chystám expedici do Grónska

Karel Wolf - Festival Kolem světa

Karel Wolf - Festival Kolem světa Zdroj: Koláž - E15.cz

Grónsko
Karel Wolf
Grónsko
Jak se zpívá v Dobytí severního pólu: Polární noc má zvláštní moc...
Plující chrámy Grónska
14
Fotogalerie

Pandemie koronaviru zkazila řadě výletníků plány. Bezpečnostní omezení ale postupně odpadají a dopravci spoj po spoji obnovují. Naskýtá se tak mnoho příležitostí i díky levným jízdenkám či letenkám, obvykle přelidněné turistické cíle obývá jen zlomek turistů. Tak proč nevyrazit do světa? Deník E15 proto oslovil české osobnosti, které spojuje velká obliba v cestování. Která místa doporučují a kam se chystají vydat? Ve druhém díle odpovídá Karel Wolf, pořadatel tradičního cestovatelského festivalu Kolem světa.

Do které země se dnes vyplatí cestovat a proč právě tam? Jaká zajímavá místa v ní stojí za návštěvu?

V těchto dnech se vyplatí cestovat po České republice a po Slovensku. Je to bezpečné a konečně je důvod si trochu prohlédnout známá a neznámá místa v naší krásné zemi. Pokud by někdo chtěl vysoké hory, tak bych volil Slovinsko nebo Rakousko. V rámci Rakouska bych volil buď oblast Solné komory, nebo Zillertalské Alpy.

Zillertal jsme si velmi oblíbili díky rozsáhlému zimnímu středisku. Ale v poslední době si uvědomujeme, že letní Alpy jsou mnohem krásnější než ty zimní zasněžené. Vždy se těšíme ze svěžího vzduchu na kopcích a již dlouhá léta jezdíme do penzionu s českou obsluhou Moroder Haus (www.moroderhaus.com) v srdci hor.

Kam se chystáte na svou příští zahraniční cestu a na co se v cílové destinaci nejvíce těšíte?

Má příští zahraniční cesta je stále v nedohlednu. Chystám expedici do Grónska, které jsem si zamiloval kvůli čistotě a unikátním přírodním podmínkám. Velké pevninské ledovce tam rychle přibývají a současně také rychle odtékají do moře. Západní pobřeží Grónska poblíž Ilulissatu ukazují v létě vlídnou tvář, teploty jsou nad nulou, louky rozkvetou a díky poměrně stabilnímu počasí se naskytne jedinečná možnost fotit místní ledovce a desítky kilometrů hluboké fjordy.

Ledovec Jakobshavn se tu sune do moře neuvěřitelnou rychlostí až dvacet metrů za den! Vyvrhuje tak na vodní hladinu obrovskou spoustu ledu. Po zátoce plují i desítky metrů vysocí obři neuvěřitelných tvarů. Když se přidá bezvětří a zapadající či vycházející slunce, jde o tak trochu neuvěřitelné výjevy.