Kamery na STK nebudou, kontroly aut pohlídají fotografie

STK (Profimedia.cz)

STK (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Používání kamer při technických kontrolách automobilů, které mělo být od příštího roku povinné, už ministerstvo dopravy nepožaduje. Místo nahrávky bude nová aplikace shromažďovat pouze fotografie. Důslednější dohled nad STK chtějí úřady spustit od ledna 2015, od kdy má platit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

„Obrazový záznam může být i pořízená fotografie s umístěním data a času,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Případné použití kamer úřad do budoucna nevyloučil, od platnosti nového zákona to ale nebude.

Cenu vývoje a čtyřleté správy aplikace, která bude informace z kontrol na stanicích technické kontroly shromažďovat, odhaduje ministerstvo dopravy na téměř 30 milionů korun. Z toho by vývoj aplikace měl vyjít na zhruba 25 milionů a zbytek nákladů připadne na údržbu.

Odklon od kamerového systému příznivě hodnotí i provozovatelé správ technické kontroly. „Záběry budou nicneříkající a my budeme obviňováni, že je úmyslně děláme špatně,“ řekl ČTK Jiří Rejmon, předseda Profesní komory STK.

Novela zavede i značky na přání
Kromě přísnějšího dohledu nad technickými kontrolami vozidel umožní novela zákona například zavedení široce diskutovaných registračních značek na přání a má urychlit registraci vozidel při změně vlastníka, kdy bude stačit jen jedna návštěva buď prodávajícího, nebo kupujícího. Úprava tím má zamezit takzvaným polopřevodům, kdy původní vlastník automobil odhlásil a nový už nepřihlásil.

Problém by například nastal v situaci, kdy by se na záběru měl objevit identifikační vin kód vozidla, který je u různých vozidel různě umístěný a to mnohdy na obtížně přístupných místech. Dvojice fotografií ze začátku a konce kontroly a případná samostatná fotografie vin kódu jsou podle něj dostatečný důkaz, že vozidlo na prohlídce skutečně bylo.

Pořizování obrazového záznamu z prohlídky STK dnes není povinné. Podle Rejmona ale zhruba třetina všech stanic fotografie vozidel z prohlídek pořizuje.