Karlovarský festival ocení Ivu Janžurovou

Grandhotel Pupp

Grandhotel Pupp Zdroj: E15 Eduard Erben

Padesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který se uskuteční letos od 3. do 11. července, udělí cenu za přínos české kinematografii Ivě Janžurové. V nové znělce se ukáže loňský držitel Křišťálového glóbu Mel Gibson. První informace o chystaném festivalu představil jeho prezident Jiří Bartoška.

Zahájení jubilejního ročníku organizátoři pojmou jako oslavu filmu a filmových fanoušků, kteří na festival jezdí a dělají ho mimořádným – loni bylo vydáno 131 tisíc vstupenek. Na zahájení naváže filmová noc doplněná koncertem kapely Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518 a projekce celovečerního dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň mapující minulé ročníky. K výročí vyjde kniha umělecké poradkyně Evy Zaoralové Příběh festivalu.

Znělka s Gibsonem má vzniknout začátkem května v Los Angeles. Martin Krejčí, který na projektu těchto vtipných upoutávek spolupracuje s Ivanem Zachariášem, natočil například znělky s Jiřím Menzelem a Helen Mirrenovou.

Janžurová je držitelkou dvou Českých lvů (Co chytneš v žitě, Výlet), za divadelní role získala Radokovu cenu i Thálii. V činohře Národního divadla vytvořila od roku 1987 desítky rolí, letos byla uvedena do Dvorany televizní slávy.

V roce 2006 jí prezident republiky udělil Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. „Zatím ještě nevíme, jaký film v rámci jejího ocenění uvedeme. Dali jsme jí k uvážení například Kočár do Vídně, Morgianu či Petrolejové lampy, ale vybrat si musí ona,“ uvedl Bartoška.