Karlovarští lékaři očkují vybrané lidi proti H1N1

V Karlovarském kraji začínají lékaři očkovat proti prasečí chřipce. Do vakcinačních center v karlovarské, sokolovské chebské nemocnici dorazilo pět set padesát dávek očkovací látky.

Vakcíny však nebudou pro každého. Nejprve ji dostanou zdravotníci, poté lidé pracující ve strategických oborech, jako je například energetika nebo vodní hospodářství.
„Vakcíny hradí ministerstvo zdravotnictví. Do našeho kraje přijdou ve třech etapách,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jitka Landová. Vakcíny zatím dostane asi polovina zdravotníků. „Jedná se především o sestry a lékaře očkovacích týmů, infekčního oddělení, ARO a JIP,“ řekla krajská mluvčí Jana Pavlíková. Vakcíny proti viru H1N1 dostali do svých ordinací také praktičtí lékaři, kteří očkují chronicky nemocné. Seznam diagnóz, podle kterých je vybírají, jim poslalo ministerstvo zdravotnictví.
Karlovarský kraj překročil hranici epidemie. V současné době chřipkou onemocnělo více než dva a půl tisíce lidí. Padesát z nich má chřipku prasečí. „V karlovarské nemocnici leží šest pacientů s chřipkou tohoto typu. Jeden z nich je ve vážném stavu na ARO již několik týdnů, další dva jsou v péči JIP interního oddělení a jejich stav je stabilizovaný. Na dětském oddělení je hospitalizován dvouletý chlapec, u něhož má nemoc lehký průběh,“ uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Zdeňka Marková. Krajský úřad monitoroval kvůli chřipce střední školy v kraji a několik z nich již zavřel. Krajský radní Vratislav Emler je s opatřením spokojený, protože podle něj zabránilo dalšímu šíření chřipky. Monitoŕing škol dnes radní ukončil. „Na většině z nich chybí patnáct až devatenáct procent studentů, což je v normálu. Ředitelé dostali pokyn, že sledování obnovíme pouze v případě dalšího nárůstu absencí ve školách v některé z oblastí kraje,“ dodal.