Katolický kněz si na pravoslavné Kamčatce nafoukne svůj kostel

polský kněz a jeho nafukovací kostel

polský kněz a jeho nafukovací kostel Zdroj: TVP

Proti neoblomnosti je třeba bojovat nezlomností. Toho si je vědom polský katolický kněz, který působí na Kamčatce, na převážně pravoslavném Dálném východě. Úřady mu nepovolily postavit v jeho farnosti katolický kostel, a tak si chce dovézt nafukovací svatostánek. Ten sice připomíná dětský skákací hrad, ale až se v polovině září na Kamčatce nafoukne, bude sloužit k modlitbě, nikoli ke kratochvíli.

Kněz Krzysztof Kowal se stará o věřící v oblasti, která je třikrát větší než Polsko, ale není v ní ani jeden kostel, úřady polskému misionáři nechtějí jeho stavbu už osm let povolit. Mše proto slouží často v hotelových pokojích, ale také venku v mrazu.

——-

„Mnoho lidí neví, že tam působí katolický kněz, protože tam není kostel. Když se modlíme v různých domech, myslí si o nás, že jsme sekta,“ postěžoval si polský misionář. Jeho přátele ale přišli na to, že problém by mohl vyřešit přenosný nafukovací kostel. Sami ho navrhli a našli peníze na jeho výrobu. Svatostánek, který trochu připomíná skákací hrad pro děti, váží sto kilogramů.
Zástupci polské katolické církve nevědí, jak na nafukovací kostel zareagují věřící na Kamčatce, ale jsou si jistí tím, že budou rádi, že budou mít střechu nad hlavou a budou se mít kde pomodlit.