Každé druhé dítě v Berouně zná drogy

Po květnovém zátahu na dealery heroinu zatkla policie prodejce pervitinu. Jak se ve městě obchoduje s drogami?

e to nepříjemná statistika. Z průzkumů policie ve školách vyplývá, že zkušenost s drogou má v Berouně každý druhý žák druhého stupně základní školy.
„O trávě se nemá cenu bavit. Na každé berounské diskotéce ovšem seženeš extázi. Když získáš důvěru prodejce častějšími nákupy, nasměruje tě na zdroj perníku. Přes něj vede cesta k heroinu,“ řekl dvaadvacetiletý Roman z Králova Dvora, který má s heroinem osobní zkušenost. Dnes pracuje v jednom soukromém zemědělském podniku na Berounsku.
Menší město neposkytuje anonymitu. Proto se v Berouně prodávají drogy hlavně na základě osobních známostí. „Nemáme tady podnik, který by byl vyhlášeným drogovým doupětem. Klienti jsou s dealery v kontaktu především přes neregistrované telefonní karty nebo se s prodejcem setkávají osobně,“ řekl šéf berounské kriminálky Petr Boubín, jehož tým zaznamenal v poslední době několik úspěšných zátahů proti distributorům tvrdých drog.

Necelé dva měsíce po tom, co berounská policie zadržela dealera tvrdých drog na Závodí s více než sto dávkami heroinu, odhalili tamní kriminalisté ve městě čtyřiačtyřicetiletého muže, který podle nich prodával v regionu pervitin. Policisté tvrdí, že byl tento úspěch výsledkem několikaletého pátrání.
V drogách jede kdokoliv
„Nedělejme si iluze, že je tím drogová otázka v Berouně vyřešená. Sledujeme další dvě nebo tři skupiny, které ve městě tvrdé drogy prodávají. Potřebujeme však důkazy,“ řekl týdeníku Sedmička šéf berounské kriminálky Petr Boubín.
Výrobě měkkých drog vévodí imigranti z asijských zemí. Ze statistik středočeské policie za poslední dva roky vyplývá, že drtivou většinu odhalených ilegálních pěstíren indického konopí ve středních Čechách provozovali Vietnamci.
U tvrdých drog je to jinak. „Pachatele nehodnotíme podle barvy pleti, za sebe mohu říct, že složení sledovaných nebo zadržených pachatelů odpovídá spektru berounského obyvatelstva,“ řekl dále Boubín, podle nějž boj s drogami ve městě nikdy neskončí. Se stavebním boomem ve městě dorůstají dealerům klienti, kteří zatím nemají problém získávat peníze na „fet“ ze zdrojů úspěšných, leč často zaneprázdněných, rodičů. Tato skupina potencionálních narkomanů „pošilhává“ často po takzvaných víkendových drogách, jakou je také v Berouně stále populárnější droga zbohatlíků, kokain neboli „koks“.

Místo „koksu“ perník

Pervitin, ve společnosti známý jako „perník“, je podle terapeutů z protidrogových poraden náhražkou za kokain. K jeho užívání se uchylují hlavně sociálně slabší vrstvy. „Muž, kterého naši kriminalisté zadrželi koncem června, ukradl mimo jiné osobní autoa za distribuci drog byl už v minulosti trestaný,“ uvedla mluvčí policie v Berouně Marcela Pučelíková. Pachatel podle ní získával „zákazníky“ také tím, že jim pervitin nejprve rozdával zadarmo.