Kde je v centru metropole nejlepší jahodová zmrzlina?

Jak chutná zmrzlina v centru Prahy? Týdeník Sedmička ochutnával jednu z nejoblíbenějších příchutí, jahodovou.

„Dobrý den, prosila bych jahodovou,“ slyšeli v uplynulých dnech žádost redaktorky Sedmičky zaměstnanci deseti cukráren v centru metropole. Jahodová zmrzlina patří hned po vanilkové a čokoládové k nejoblíbenějším příchutím. „Češi jsou konzervativní, a přestože mají velký výběr, většinou sáhnou po tradičních příchutích,“ říkají shodně cukráři.

Fronta na tradici

Pomyslné první místo získala cukrárna Ovocný Světozor v pasáži Světozor na Václavském náměstí. Jahodovo-banánová točená zmrzlina je tam jemná a chutná opravdu ovocně, byť banánová část je chuťově výraznější než jahodová.

„Ale porce už není tak velká jako bývala,“ míní Jaroslava Slabochová z Prahy s tím, že před lety porce namísto současných pětadvaceti stála dvanáct korun. Kdo si chce dát míchanou zmrzlinu ve Světozoru, musí počítat s dlouhou frontou. Prodavačky jsou ale rychlé.

Kvalita bez fronty

Tutéž točenou kombinaci, tedy jahodovo-vanilkovou mají v cukrárně s ovocným barem na Václavském náměstí, pár metrů pod bývalým kinem Blaník. Tam je to bez fronty a zmrzlina chutná podobně. Stejně jako ve Světozoru si zákazníci vyberou i z kopečkových zmrzlin. Zdejší jahodová je výrazná, nicméně kromě jahod se v kopečku objevily také kousky ledu.

Myšák příliš mrazil

Zatímco ve zmrzlině na Václavském náměstí bylo jen pár kousků ledu, mnohem hůře dopadla Cukrárna Myšák. Všechny příchutě byly krásně nazdobené a tvarované, ale při bližším pohledu bylo na některých znát, že jsou přemražené.

Jahodová zmrzlina zřejmě před nějakou dobou mírně roztála a opět zmrzla. V nádobě ji obklopovala zmrzlá smetanová louže. Porce za pětadvacet korun byla velká, ale natolik tvrdá, že nešla ani lízat, pouze kousat. Výbornou známku si tak zasloužila jen prodavačka. Byla ochotná a příjemná. „Mají ale vynikající kornoutek a čokoládovou příchuť,“ oponuje Lenka Smíchalová z Prahy.

Kromě cukráren si Sedmička všímala také prodejen zmrzliny s více pobočkami a řetězců s občerstvením.

Pobočky na každém rohu

Společnost Fruitisimo má jahodovou zmrzlinu jemnou a chutnou. Kousky rozmixovaných jahod napovídají, že zmrzlina neobsahuje náhražky ovoce.

Pobočky firmy Gelati jsou ve většině obchodních center. Zmrzlina je tam plná jahodových zrníček. Její barva i chuť ale jahody příliš nepřipomíná.

Řetězce sázejí na polevy

Hodnocení Sedmičky se nevyhnuly ani řetězce rychlého občerstvení McDonald's a KFC. Ty mají v nabídce zmrzliny s příchutí jahod, byť jen v podobě polevy.

„Jsou pro mě jistotou, když nechci riskovat pouliční stánky se zmrzlinou,“ říká Marek Dvorský z Prahy. Porce jsou velké. McDonald's podává zmrzlinu s polevou z čerstvých jahod, která je ale přeslazená. KFC nabízí lahodnější zmrzlinu, ovocná poleva ovšem chutná uměle.