Kde parkovat v centru?

Bezplatné parkování v centru je téměř nemožné. Ani parkovací karta volné místo nezaručuje.

Místa, kde se dá v centru zadarmo parkovat, téměř nejsou. Všechna parkoviště jsou placená a parkování v ulicích je vyhrazené majitelům parkovacích karet. Ani ty jim volné místo nezaručí.
„Moc možností není, tak musím platit,“ postěžoval si dvaatřicetiletý Radek Štefl na parkovišti u Masarykova náměstí. Stejně jako všichni, kteří v centru nebydlí.
Téměř všechny ulice v centru jsou vyhrazené pro majitele rezidenčních nebo abonentních karet. Tedy těm, kteří tu mají trvalé bydliště nebo sídlo firmy.
„Loni jsem měl parkovací kartu R, už ji nemám a ani ji nechci. Je to sice pár stovek ročně, ale proč mám úřadu platit, když přes den stejně nezaparkuju? Ještě před pěti lety to nebyl problém, dnes je to skoro nemožné,“ říká obyvatel centra Lubomír Švec.
„Parkovací kartu? A za několik tisíc? To už je levnější předplatit si parkoviště. Tam je aspoň jistota, že bude místo,“ rozčiluje se podnikatel Michal Adamovský, který má kancelář na Kostelní ulici.
Využít placená parkoviště je tedy nejjednodušší. Osm z těch, která jsou v centru, patří společnosti Garáže Ostrava. Pár menších provozují jednotliví soukromníci. Sedmička mapovala možnosti, kde a kolik zaplatíme.

Řidiči, kteří mají svá tajná místa na bezplatné parkování, je tají stejně jako houbaři. Kdo takové místo nemá, musí platit. A někdy ne zrovna málo.
„Kdysi jsem parkoval u Bauhausu, bylo to jediné místo blízko centra, kde se nemuselo platit. Teď stojím o pár metrů dál, u nádraží. Ale volné místo se dá najít jen před osmou ráno, později už je člověk bez šance,“ přiznává Karel Bukovský, který pracuje na Stodolní ulici.

Míst je málo

Bezplatně se na Janáčkově ulici před Bauhausem parkovalo ještě začátkem loňského roku. Dnes je parkoviště opatřené závorou a vyhrazené pouze pro zákazníky obchodu.
Ulice v okolí Stodolní a hlavně pak Porážková ulice u nádraží jsou vlastně jediným místem v centru, kde se dá ještě zaparkovat bezplatně. Nicméně najít volné místo je problém.
„Mám vytipované místečko, kde zaparkuju skoro vždycky. Ale rozhodně to neprozradím,“ odpovídá Tomáš Vyhlídal na otázku Sedmičky, kde a za kolik parkuje.
Přes den lze volné parkovací místo najít jen na malých soukromých parkovištích kolem Stodolní. Cena za hodinu se tu pohybuje od patnácti do pětadvaceti korun.
„Přes den tu bývá plno, ale hodně se to střídá a k večeru je to bez problémů,“ říká Petr Šimák, majitel jednoho z nich.
V samotném centru je bezplatné parkování utopií. Téměř ve všech ulicích jsou parkovací místa vyhrazená buď majitelům parkovacích karet nebo jsou omezená modrým pruhem, na němž lze stát jen určitou dobu. Ta se pohybuje od třiceti minut do dvou hodin.
Jedinou možností, kde se dá s jistotou zaparkovat, jsou tedy placená parkoviště. Většina z nich patří společnosti Garáže Ostrava. Poplatky se podle místa dost liší.

Ceny se liší

Nejlevnější parkování je na Smetanově náměstí za Divadlem Antonína Dvořáka. Patnáct korun za první a deset korun za každou další hodinu na žádném jiném parkovišti v centru řidiči nenajdou. Maximální cena za celodenní parkování je přitom padesát korun.
To na parkovišti Muzejní u Masarykova náměstí, na Poděbradově ulici za Domem umění nebo na náměstí Msgr. Šrámka zaplatí řidiči za celodenní parkovné o tři až čtyři stovky víc.
Za přijatelných dvacet korun za hodinu se dá zaparkovat na menších parkovištích kolem Černé louky nebo ve vícepodlažních garážích.
„Cena je přijatelná, ale zase je to přece jen dál od centra. Jdu k Sýkorovu mostu, tak to mám blízko. Kdybych musel jít přímo do centra, určitě bych parkoval jinde,“ řekl Sedmičce pětapadesátiletý Jaroslav Pečinka.
Jinde by už zaplatil podstatně víc. Pětadvacet korun za hodinu účtují řidičům parkoviště Poděbradova za Domem umění a Muzejní u Masarykova náměstí.
„Zaparkovala jsem tady výjimečně, protože nebudu stát déle než hodinu. Na tu chvíli se nevyplatí hledat parkovací místo v ulicích,“ prozradila řidička Lenka Svozilová.
Obě parkoviště jsou dostatečně velká a najít volné místo nebývá problém ani v pravé poledne.
Horší už je situace na parkovišti na náměstí Msgr. Šrámka. Jako jediné je v samotném centru města, ale volné místo k parkování se hledá těžko. Šťastnivci, kterým se to podaří, zaplatí za každou hodinu třicet korun. Dražší je už jen parkoviště před hotelem Imperial.
„Naše parkoviště je k dispozici nejen hotelovým hostům, ale i veřejnosti. Hodinová sazba je čtyřicet korun za venkovní parkoviště, pětapadesát korun za podzemní garáže,“ sdělila Klára Daňková z Hotelu Imperial.