Když bojují hasiči

Netradiční podívaná čekala na obyvatele Chyňavy. Na zdejší fotbalové hřiště se sjely požární sbory z celé České republiky, aby se po dva víkendové dny utkaly mezi sebou v požárním sportu.

Šesté kolo Brdské ligy tentokrát pořádaly ženy Malých Přílep, které hostily celkem osm družstev žen a patnáct hasičských sborů mužů. Sedmičlené sbory zápolily na vypůjčeném hřišti v Chyňavě v klasickém požárním útoku. Perfektně sehrané sbory se snaží uvést do chodu požární zařízení a napojenými hadicemi co nejpřesněji trefit cíl. Každý člen má svojí úlohu a každá sebemenší chybička stojí drahocené desetiny sekundy, které nakonec rozhodují.
„Myslím si, že se dvoudenní zápolení v Chyňavě více než povedlo,“ potěšeně uvedl organizátor akce a kronikář hasičského sboru žen Malých Přílep Zdeněk Malý.
Již devátý ročník je ve své druhé polovině a hasiče čakají ještě tři soutěžní kola. Každé kolo je organizováno jako samostatný turnaj s vítězem v obou kategoriích. „Podle pořadí si sbory rozdělí bonusové body. Po závěrečném závodě se tyto body sečtou a dostane se tak celkové pořadí týmů,“ popsal systém kronikář Zdeněk Malý.
Na akci se přišlo podívat okolo tří set zvědavců a vytvořili tak krásnou diváckou kulisu pro zápolící hasiče. „Musím přiznat, že jsme s akcí opravdu spokojeni. Ženy odvedli obrovský kus práce, co se týče organizace. Rádi bychom se sem tudíž příští rok opět vrátili,“ na závěr spokojeně dodává organizáítor a kronikář Zdeněk Malý. Ohlasy na akci jsou opravdu veliké. Diváci nadšeně podporovali všechny týmy. Podporované sbory ze sebe vydávaly opravdu všechno a vynaloženému úsilí odpovídají i perfektní časy v obou kategoriích. V mužském zápolení si nakonec nejlepším výsledkem zajistili prvenství hasiči Lichovy časem 15:75. Soutěž něžného pohlaví ovlídli ženy z Chotilska, když útok zvládli za neuvěřitelných 19:79.
Po oba dva dlouhé dny pražilo na závodníky a diváky sluníčko, takže většina z hasičů byla ještě ráda, že pracují s vodou, která v úmorném vedru krásně chladila.
„Domácím se bohužel útok nepovedl. Ženy nedokázaly správně zapojit sání, a tak skončily bohužel až na chvostu pořadníku,“uvedl kronikář a pořadatel akce Zdeněk Malý.