Když je barel s ropou levnější než plechovka koly. Kolaps cen inspiroval tvůrce fotomontáží

Česká garáž v době koronavirové.

Česká garáž v době koronavirové. Zdroj: twitter@PavlaPalas

I řidiči tesly by chtěli po spatření cen ropy tankovat benzin.
Cena předplatného Netflixu versus barel ropy.
Další srovnání: která ze zobrazených věcí je dražší?
I ropný kolaps prý předpověděli tvůrci Simpsonových.
A další z mnoha cenových srovnání.
10
Fotogalerie

Kontrakty na cenu americké lehké ropy se propadly do záporných hodnot. Bezprecedentní vývoj událostí zaujal i nejrůznější autory internetových memů a humorných koláží. Výběr z jejich dílek naleznete ve fotogalerii.

Situace, kdy by prodávající musel platit protistraně, aby od něj vůbec odebrala nabízené zboží, sama o sobě vybízí k bizarním úvahám včetně vymýšlení obchodních schémat se zaručeným výdělkem.

Zatímco si ale téma cenového kolapsu ropy začalo žít na sociálních sítích vlastním životem, část analytiků vnímá situaci na trhu se surovinou střízlivěji, bez výraznějších známek údivu. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy jsou zprávy o tom, že ropa ztratila všechnu svoji hodnotu poněkud nadnesené.

Prohlédněte si fotogalerii:

„V současnosti se s danou ropou obchoduje prostřednictvím 130 kontraktů, z nichž nejzazší vyprchává v lednu 2031. A pouze na jediném z nich včera byla záporná cena. Byl to právě kontrakt s dodáním v květnu 2020," uvedl Kovanda.

Makléř Fio banky Pavel Hadroušek na Twitteru sdělil, že termínovaným kontraktům se zápornou hodnotou měla vypršet platnost do 24 hodin, čili cenu pod nulou prý reálně nejde využít.

Přesto ale tržní vývoj nenechává nejmocnější lidi planety v klidu. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že jeho administrativa uvažuje o přerušení dovozu ropy ze Saúdské Arábie, aby tak podpořila domácí ropný průmysl. "Určitě máme spoustu ropy, takže se na to podívám," prohlásil.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se tento měsíc dohodli, že v květnu a červnu sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně. Podle analytiků však dohoda není dost výrazná na to, aby odstranila převis nabídky nad poptávkou.