Keňan Oxi bloudil po Břeclavi

Bez dokladů a bez peněz se potuloval několik dní po Břeclavi utečenec z Nairobi. Co se s ním stalo dál, nikdo neví.

Černoch se starým kabátem na těle a s dřeváky na nohou. Výrazný typ, který se nedal jen tak přehlédnout. Několik dní kolem Velikonoc takto bloudil po Břeclavi dvacetiletý Oxi z Keni. Utečenec z Nairobi, kterému převaděči namluvili, že je v Rakousku. Zmizel poté, co mu odmítli pomoci policisté.

„Oxiho jsem viděl motat se po Břeclavi několikrát. Nakonec jsme se ho s kamarádem zeptali, kde se tady vzal. Bylo mu ale těžko rozumět, protože neuměl moc dobře anglicky. Tak jsme ho vzali na oběd. Pochopili jsme, že ho někdo vysadil z kamionu a že se chce dostat do Rakouska,” vypráví Broněk Vala, který Oxiho druhý den po seznámení zavedl na policii. Keňan se mu totiž svěřil, že chce požádat o politický azyl.

„Na policii nám nejdřív řekli, že neví, co s ním. Byl totiž bez dokladů a bez peněz. Nakonec se shodli na tom, že zavolají cizineckou policii z Valtic. Odešel jsem, když si ho policisté převzali,” říká Vala. Po čase se dozvěděl, že ho už dvě hodiny poté vidělo několik lidí v Poštorné a ve Staré Břeclavi. „Snažil jsem se ho hledat i přes cizineckou policii nebo v azylovém domě. Chtěl jsem mu dát nějaké svoje oblečení. Zjistil jsem ale, že ho vlastně vůbec nikde nepřijali. Myslím si, že se mu nakonec povedlo přejít hranici do Rakouska,” soudí Vala.

Na Oxiho vzpomíná i Břeclavanka Dominika Baránková. „Pořádala jsem rodinnou grilovačku a pozvala jsem i pár kamarádů. Přišel i Broněk a představil nám Oxiho. Ze začátku jsme byli docela překvapení, hlavně moje babička a teta. Takovou návštěvu jsme ještě neměli,” vzpomíná Baránková.

Podle ní byl Oxi sympaťák, ale vypadal hodně unaveně. „Chutnaly mu hlavně kuřecí křidélka, pivo ale odmítl. Anglicky uměl jenom pár základních vět, tak jsme se na sebe hlavně usmívali,” vypráví žena.
Jaký byl další Oxiho osud? To netuší ani policisté. „Můžu potvrdit, že k nám přivedli muže z Keni. Přizvali jsme k šetření cizineckou policii z Valtic, aby si ho prolustrovali. Neshledali ale žádný důvod pro to, abychom muže zadrželi, takže jsme ho propustili,” říká policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Vedoucí inspektorátu cizinecké policie ve Valticích Imrich Časný ale mluví jinak. „Nemáme u nás žádný záznam, že bychom řešili případ občana z Keni,” tvrdí Časný.

Týdeník Sedmička zkoušel Oxiho hledat i v zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné. Ani tam o něm nikdo nic neví. Podařilo se mu snad přejít do Rakouska?

Víte něco o osudu mladého muže z Nairobi? Napište nám na mail redakcebreclav@mf.cz