Kingsman je britštější než agent 007 James Bond

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: Tajná služba Zdroj: cinemart

Matthew Vaughn patří mezi nejlepší režiséry, kteří v současnosti točí. Nejspíš nikdy nedostane žádné z hlavních filmových cen, jako jsou Zlatá palma či Oscar, protože cíleně točí výlučně zábavné snímky pro takzvané geeky.

V očích milovníků komiksů, nespoutané zábavy a dynamické akce ale má jen velmi málo konkurentů (snad s čestnou výjimkou Edgara Wrighta). Vaughn má totiž filmařské schopnosti jako málokterý jiný tvůrce a k tomu vládne neuvěřitelným citem pro trendy. Brilantní snímky Hvězdný prach, X-Men: První třída a Kick-Ass to bezezbytku potvrzují. A Vaughnova novinka Kingsman: Tajná služba jeho mimořádný status mezi dnešními filmaři ještě posiluje.

Stejně jako v případě komediálního Kick-Assu i tentokrát Vaughn sáhl po komiksové předloze scenáristy Marka Millara. Angličan Vaughn a Skot Millar si zjevně velmi rozumějí, ostatně Vaughn již spolupracoval na původním komiksu. Přesto až ve filmu příběh mladého Garyho „Eggsyho“ Price dostal ty správné kontury.

Eggsy se jako správný příslušník třídy white trash plácá odnikud nikam, drobné krádeže střídají hádky a rvačky s otčímem a jeho partou nezaměstnaných socek v teplákovkách. V záloze ale má tajemný příslib z dětství, že ho jeden telefonát může vytáhnout z jakéhokoli průšvihu. Tím se dostává k supertajné špionské agentuře a bude jen na něm, jestli se dokáže stát jejím členem a bude bojovat se zlem, nebo znovu upadne mezi ty nejnižší.

Jestliže byl Kick-Ass ryze americkým filmem, v němž se superhrdiny stávají obyčejní lidé, z každé vteřiny Kingsmana prýští čistá britskost a také parodičnost. Celý snímek je jednou velkou parodií britského zlata v podobě bondovek. Vaughn a Millar si střílí ze všech klišé, kterými bondovky trpí. Při každé takové příležitosti aktéři nepominou zdůraznit, že „tohle není ten typ filmu“. Na hlavu také staví typicky britské snobství a vedle ohromné porce zábavy Kingsman také mladým Britům vtlouká do hlavy příjemné poselství: nezáleží na tom, kde jste se narodili, ale kým se stanete. A nebojujete s ostatními, ale se svým původním já.

Kouzlo Kingsmana pak je v jeho zcela nebritské nenucenosti, s jakou tyto pravdy předkládá. Snímek není nijak tezovitý, ale naopak bláznivě uvolněný, podobně jako Kick-Ass mísí vysoké a nízké (agenti nosí krásné obleky a mluví nejvybranější Oxford English, ale k tomu vraždí velmi nevybíravými způsoby) a nic mu není svaté (viz odměna za záchranu světa). Kingsman tak nabízí extrémně moderní zábavu, která snese srovnání s nejlepšími díly Quentina Tarantina. A scéna v kostele, v níž Colin Firth pobije veškeré osazenstvo, Tarantina dokonce poráží. Bravo.

Kingsman: Tajná služba
(komiksový, Velká Británie, 129 minut)
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson
Hodnocení: 90 %