Kino bude ještě rok u ledu

Tábor mohl mít třísálové kino. Projekt tři roky leží v městském šuplíku. Nejsou peníze.

Roky lidé diskutují, co se zastaralým kinem Svět. Návrhů bylo nespočet, všechny radnice odmítla. Až na projekt firmy Sladký&Partners. Ani na ten ale ještě nedošlo.

Studii nového kina přinesl radním na začátku roku 2007 Michal Véle, jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábora, pod které objekt spadá. Sám je pro zásadní změny. „Nejlepší by bylo starou stavbu strhnout a postavit moderní víceúčelovou budovu,“ říká.

A projekt jeho představám odpovídá. Autoři v něm navrhují tři kinosály, kavárnu, restauraci, garáže i špičkovou techniku. Vše má stát k osmdesáti milionům. Podle Véleho to přehnaná cena není.
Projekt se líbí i radním. „Odsunuli jsme ho ale kvůli finanční náročnosti,“ uvedla místostarostka Zuzana Pečmanová.

Novostavba má být energeticky úspornější než současná budova. Navíc si na sebe může vydělat, a to díky nájmům z restaurací nebo kaváren.

Do Tábora by nové kino zřejmě nalákalo i více diváků. „Zažili by tu ještě lepší kvalitu než v multikinech. Tři sály mohou hostit i menší filmové festivaly,“ tvrdí Michal Véle.

Letos radní v rozpočtu peníze na nové kino nenajdou. „Nicméně v souvislosti se Střelnicí, jako kulturním zařízením, se tahle otázka může dostat do popředí,“ sdělila Pečmanová.

Pokud Střelnice zůstane v majetku města, může podle radních vzniknout kulturní organizace, která ji bude společně  s kinem provozovat.

Díky ní by pak moderní filmové sály nemusely zůstat jen v představách Táborských.

O co táborští fanoušci filmu přicházejí? K hlavnímu sálu by přibyly další dva komornější. Kino by bylo vybavené kromě nynějšího špičkového zvuku i digitalizovaným obrazem. Ten by umožnil i 3D projekci.
„Díky několika sálům by v Táboře mohly být i menší festivaly,“ říká Michal Véle, jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábora a zadavatel projektu.

Velký sál je podle něj vhodný i na koncerty a menší divadelní představení.
Přímo v prostorách kina by mohli hosté posedět v restauraci ve stylu rychlého občerstvení, v kavárně nebo si prohlédnout výstavu. Nechybí ani podzemní garáže.

Plány počítají se stržením původní stavby. Na jejím místě by vzniklo kino nové. Vyřešily by se tak především nevyhovující parametry původního kinosálu.

Brána za kulturou

„Nové kino by díky své poloze fungovalo jako nástupní brána za kulturou. Lidé mohou přijít bez znalosti programu, vybrat si jeden ze tří filmů nebo pokračovat do hospod a kaváren v centru,“ popisuje vizi Véle.

Obavy, že se s novou budovou významně zvýší vstupné, odmítá. Vstupenka by stála maximálně o pět korun víc.

Co na to staromilci?

Stržení původní budovy se ale pravděpodobně některým staromilcům líbit nebude.
„Kino Svět patří k starosvětským jednosálovým kinům s neopakovatelnou atmosférou. Ale doba šla dopředu a potřebuje nový impuls,“ souhlasí Luboš Dvořák, předseda Filmového klubu v Táboře.
Kino podle něj v době, kdy Češi podléhají pirátství a na stáncích mají k dostání levná DVD, musí nabídnout víc. Komfortní prostředí, moderní kavárnu a především digitalizaci obrazu by proto přivítal.
Na nové kino si ale Táborští musejí počkat. Město do něj v dohledné době investovat nehodlá. Přednost mají jiné projekty.