Kladenský salon obsadilo třicet umělců

Čtvrtý ročník kladenského bienále výtvarníků bude od 7. října hostit Zámecká galerie.

Jitka Válová, Jiří Brynda, Nina Čampulka či Dagmar Šubrtová jsou domácími výtvarníky, kteří se představí na Kladenském salonu 2010. Do rodného města přijede z Prahy vystavit svá rozměrná plátna například ilustrátor časopisů, tvůrce návrhů na obaly gramofonových desek, exlibris a drobné grafiky Pavel Čampulka.

Gobelíny a kresby

„Každý sudý rok na podzim mají návštěvníci výstav v Zámecké galerii možnost setkat se s uměním, které převážně vzniká v Kladně nebo ve Středočeském kraji,“ říká o bienále za organizátory malíř František Tomík. Letos se podle něj představí třicet výtvarníků.

Netradiční počítačovou grafiku vystaví Aleš Svoboda, návštěvníci mohou zhlédnout gobelíny textilní výtvarnice Ivany Urbánkové nebo figurální tvorbu sochařky Hany Purkrábkové.

Slovenskou výtvarnou scénu zastoupí malíř Robert Almási a Zdzislaw Wiatra z Polska poslal do Zámecké galerie v Kladně kresby.

Sozanský se vrací

Po třiadvaceti letech se do Kladna vrací český malíř, grafik a sochař Jiří Sozanský.
„Když mi bylo pětadvacet, četl jsem výňatky ze Zápisníků Alberta Camuse. Otázky o lidské existenci mi byly blízké a nepochyboval jsem, že na ně časem také já najdu odpověď,“ vrací se dnes čtyřiašedesátiletý Sozanský k počátkům své tvorby.
„Po třiceti letech jsem je četl znovu, abych zjistil, že ani dnes na ně odpovědět neumím. Vím jenom, že čas od času může člověk dosáhnout velkých uměleckých činů,“ vysvětluje osobnost českého výtvarného umění Jiří Sozanský.

Kladenští organizátoři si přejí, aby mělo bienále alespoň částečně takový úspěch, jako poslední výstava v Zámecké galerii věnovaná filmu Kuky se vrací. „Osobně se nejvíc těším na díla Jitky Válové. Ale i ostatní si zaslouží pozornost, a to nejen kladenských návštěvníků,“ říká producent Zámecké galerie Roman Trefný.