Klidné koupaliště v Šáreckém údolí

Pohoda a příjemné koupání pod vysokými skalami v chráněné oblasti. To nabízí Koupaliště Divoká Šárka.

Dostanete se k nám z Evropské ulice od McDonald´s dále po červené turistické značce. Tak zní instrukce provozovatele, jak dojít ke Koupališti Divoká Šárka. Lidé musejí počítat s tím, že se docela projdou. A protože zejména příkré a ne zrovna udržované schody vedoucí od parkoviště McDonald´s lesíkem dolů nejsou ideální pro pantofle nebo žabky. Je lepší je vyměnit alespoň za sandály. Pohodlnější jedinci a rodiče s kočárkem či malými dětmi mohou schody obejít po silnici, i když je to zacházka. Ke koupališti pak vede příjemná cesta Šáreckým údolím a zbruba po čtvrt hodince chůze lesem lidé dojdou na koupaliště, které je pod vysokými skalami. Protože koupaliště leží v přírodní rezervaci, auta tam nesmí.

V přírodě a navíc bez signálu

Ne příliš jednoduchou dostupnost vyvažuje klid a příjemné prostředí koupaliště. Návštěvníci si mohou vybrat mezi rozlehlou travnatou pláží na slunci nebo mohou do stínu pod některým ze stromů na svahu. Protože je koupaliště uprostřed lesů, snaží se jeho provozovatelé dodržovat přírodní ráz i vybavení. Všechny domky jsou ze dřeva a působí dojmem horských chat. „Je to nejpůvabnější koupaliště, které znám. Okolo jsou skály, krásná šárecká příroda, retro styl, to vše z něj dělá unikát,“ píše na internetových stránkách Koupaliště Divoká Šárka návštěvník s přezdívkou Jakub P. Umístění pod vysokými skalami uprostřed lesa má pro některé jistou přednost. Signál pro mobilní telefony je tam téměř nulový. „Perfektně se tady relaxuje, nikdo mě neobtěžuje pracovními telefonáty,“ říká s úsměvem Jan Horský z Dejvic, který si koupaliště oblíbil i proto, že si připadá jako na horách v přírodě. Vzhledem k tomu, že je koupaliště v chráněné oblasti, nemůže tam být kanalizace. Návštěníci se proto musejí smířit s chemickými toaletami. Problém nastává ve dnech, kdy je krásné počasí a přijde hodně lidí.

Nejen koupání, ale také sport

Kromě přírody návštěvníky zřejmě potěší nízká cena vstupného. Dospělí zaplatí za celý den šedesát korun. Za tuto cenu mají k dispozici dva třicetimetrové bazény s hloubkou až 1,7 metru, rozsáhlou travnatou pláž a některé sporty. Za třicet korun na hodinu si mohou zahrát stolní tenis, ale také například volejbal či nohejbal. Koupaliště je vhodné i pro děti, které se kromě brouzdaliště mohou vyřádit také na houpačkách a velké trampolíně.
Občerstvení nabízí za příznivé ceny stánek, který je v zadní části areálu. Přístupný je i zvenku.