Klíšťata už nakazila desítky lidí

Sezona klíšťat se rozběhla naplno, lékaři hlásí pacienty s boreliózou i klíšťovou encefalitidou.

S ochrnutím celého těla se loni musela vyrovnat pacientka infekčního oddělení Slezské nemocnice. Třiatřicetiletá matka dvou dětí prodělala klíšťovou encefalitidu a je dnes odkázaná na pomoc okolí.
„Pacientku přivezli s poruchou vědomí. I když šlo o poměrně mladého člověka, nemoc měla velmi těžký průběh a žena ochrnula od krku dolů,“ popsal primář opavského infekčního oddělení Petr Kümpel. „Pro celou rodinu to byla obrovská tragédie,“ dodal.

Letos už dvacítka pacientů

Letos nemocnice těžký průběh nebo dokonce úmrtí pacienta kvůli klíšťové encefalitidě zatím neeviduje. „Sezona však už začala, jedenáct pacientů je po hospitalizaci doma, sedm leží na oddělení a další dva čekají na výsledky testů,“ uvedl primář Petr Kümpel. Na oddělení leží lidé z Opavska, Bruntálska, Šumperska a Jesenicka. Podle údajů krajské hygienické stanice zatím na Opavsku onemocněli klíšťovou encefalitidou dva lidé. Dalších osmnáct se letos nakazilo boreliózou. Ani lehčí průběh klíšťové encefalitidy neznamená, že člověk je po vyléčení nemoci bez potíží. Musí se mnohdy vyrovnat s bolestmi hlavy, roztěkaností a poruchami spánku. Čím je pacient starší, tím je pravděpodobnější, že u něj bude encefalitida probíhat hůř, ale různé druhy ochrnutí postihují i mladé lidi. Opavsko patří k oblastem s nejvyšším výskytem encefalitidy, nemocnice loni hospitalizovala třiačtyřicet pacientů. Nakazit se člověk může od klíštěte nebo mlékem. „Klíště se může přisát i v Opavě v parku a nakazit se lze také při vytahování klíštěte zvířeti,“ vysvětluje Petr Kümpel.

Očkovat se lze i teď

„Nákaza je možná i z mléka, které pochází od nakaženého zvířete. Měli jsme na oddělení opakovaně celé rodiny, které se nakazily z nedostatečně uvařeného kozího mléka,“ vypráví primář.
Jak předejít tragickým následkům encefalitidy? Očkováním. Naočkovat se lidé mohou i v letní sezoně u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru v nemocnici. „Zatím je u nás očkováno velmi málo lidí, okolo patnácti až dvaceti procent. V Rakousku to je přes osmdesát procent a klíšťová encefalitida u lidí tam prakticky vymizela,“ dodává primář Kümpel.
Klíšťata jsou nejaktivnější při vyšších teplotách a vlhku. Déšť a zima jim nevyhovují. „Předpokládám, že se jejich aktivita zvýší, až přestane pršet a oteplí se,“ uvedl Petr Kopřivík z krajské hygienické stanice.