Knihy Hilary Mantelové se změnily ve strhující drama

Králův pobočník. Co si Jindřich VIII. (Nathaniel Parker vlevo) zamane, to Thomas Cromwell (v podání Bena Milese) vykoná

Králův pobočník. Co si Jindřich VIII. (Nathaniel Parker vlevo) zamane, to Thomas Cromwell (v podání Bena Milese) vykoná Zdroj: rsc

Aniž by čekala, až Hilary Mantelová dopíše svou tudorovskou trilogii, začala Královská shakespearovská společnost připravovat divadelní adaptace prvních dvou dílů. Knih Wolf Hall a Předveďte mrtvé se prodalo přes tři miliony výtisků v 36 jazycích včetně češtiny, obě získaly prestižní Man Booker Prize.

Royal Shakespeare Company (RSC) navíc není sama, do adaptace nového převyprávění známé aféry Jindřicha VIII. s Annou Boleynovou se pustila už i televize BBC. Zatímco její minisérie s Damianem Lewisem a Markem Rylancem se má vysílat příští rok, divadelní verze se poprvé ukázaly už loni v prosinci ve Stratfordu. Nyní se od května hrají na West Endu v divadle Aldwych, bývalém londýnském sídle RSC. Pro velký zájem jsou obě hry na programu až do 4. října.

Mantelová příběh oblíbený mnoha tvůrci osvěžila pohledem Thomase Cromwella, který pro krále zařídil odklizení první i druhé manželky. Muže dosud podávaného jako bezskrupulózního kata díky bohatým vnitřním monologům proměnila ve fascinující osobnost mnoha talentů. V adaptacích, které pod dohledem autorky napsal zkušený Mike Poulton, se vcelku pochopitelně takový hluboký ponor do tajemné duše ztrácí.

Cromwell v charizmatickém a přesně ambivalentním podání Bena Milese je stále hlavním, ale ne už tak dominantním hrdinou. I když do jeho hlavy dokážou v druhé hře nahlížet scény, v níž se mu zjevují mrtví, literárně působivý a detailně prokreslený portrét z knih divadlo vyměnilo za běžnější, ale stále výborné politické drama o moci. Plné nejednoznačných postav, díky nimž historie vypadá živě a současně.

Ženské postavy nejsou tak silně zahrány jako ty mužské, ovšem tohle je pořád historie Thomase Cromwella, syna kováře, který se dokázal vypracovat na pravou ruku krále. Jeho postupná korupce dodává druhé hře v porovnání s tou první výraznější zakončení, které vydrží, než se na jeviště dostane i třetí díl o Cromwellově pádu. Obě hry jsou ale natolik strhující, aby dokázaly, proč je dobře, že na konec trilogie RSC nečekala.

Hilary Mantelová: Wolf Hall, Předveďte mrtvé
Adaptace: Mike Poulton
Režie: Jeremy Herrin
Hrají: Ben Miles, Nathaniel Parker, Lydia Leonardová
Uvádí divadlo Aldwych v Londýně do 4. října
Hodnocení: 80 %