Kobry a užovky vyhrály hned šest Českých lvů

Kobry a užovky

Kobry a užovky Zdroj: falcon

Sociální drama s bratry Hádky Kobry a užovky získalo šest cen české filmové akademie, Sedmero krkavců má tři České lvy, Ztraceni v Mnichově a Schmitke dva.

Kobry a užovky zvítězily na 23. ročníku Českých lvů. Sociální drama o dvou bratrech ztracených ve vlastních životech proměnilo polovinu svých nominací a bylo Českou filmovou a televizní akademií vyhlášeno nejlepším filmem s nejlepší režií a kamerou. Další tři sošky mu přinesli herci Matěj Hádek za hlavní mužskou roli a Lucie Žáčková a Kryštof Hádek za role vedlejší. K tomu film získal i dvě nestatutární ceny, za nejlepší plakát a od filmových fanoušků z ČSFD.cz. „Je to takový sen, když se skamarádíte v prváku na FAMU, pak spolu skoro patnáct let pracujete a pak přijde tohle,“ poděkoval režisér a producent Jan Prušinovský svému producentu Ondřeji Zimovi, který s ním lva za nejlepší český film přebíral.

Komedie z filmového zákulisí Ztraceni v Mnichově, která bodovala na Cenách české filmové kritiky, se musela spokojit s oceněním za scénář Petra Zelenky a za střih. Herečka Alena Mihulová přinesla Českého lva snímku Domácí péče o obětavé pečovatelce. Pohádka Sedmero krkavců byla oceněna díky maskám, kostýmům a scénografii.

Česko-německý debut Schmitke získal sošky za zvuk a hudbu, obě převzali němečtí tvůrci. Projev skladatele Johannese Repky, který vyzval k mírumilovné a tolerantní Evropě, se jako jeden z mála týkal aktuální politicko-společenské situace. Na rozdíl od Oscarů, vystupující na Českých lvech se příliš nevzrušovali a děkovali především rodině a kolegům.

Nejlepším dokumentem akademie zvolila Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové, portrét slovenského faráře, který se stará o sociální případy. Dvaaosmdesátiletý kameraman Spalovače mrtvol Stanislav Milota si odnesl čestnou cenu za přínos české kinematografii. Nestatutární cena za nejlepší studentský film a 100 tisíc korun připadly Ondřeji Hudečkovi za krátký film Furiant, oceněný i na Sundance.

Hadí bratři. Tvářemi letošního suveréna Českého lva – filmu Kobry a užovky – jsou bratři Hádkové. Starší Matěj (vlevo) byl oceněn za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a mladšího Kryštofa ocenila porota za totéž v roli vedlejší.Hadí bratři. Tvářemi letošního suveréna Českého lva – filmu Kobry a užovky – jsou bratři Hádkové. Starší Matěj (vlevo) byl oceněn za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a mladšího Kryštofa ocenila porota za totéž v roli vedlejší. | falcon

V nových televizních kategoriích, o jejichž nominacích nezvykle nerozhodovali akademici, ale televizní stanice, bodovaly film České televize o Antonínu Dvořákovi Americké dopisy, krimi seriál HBO Mamon a Filmová lázeň, dokument České televize o historii karlovarského festivalu, který se objevil i v kinech. Třetí řada internetové satiry Kancelář Blaník získala lva za Mimořádný počin v oblasti audiovize.

Ceremonii, nyní dostupnou na webu České televize, uváděla opět Lucie Výborná, nepříliš výrazně. Vzhledem k velkému počtu kategorií jedno předávání následovalo za druhým, sled prodlužovaný rozhovory s předávajícími z různých vědeckých oborů dvakrát oživilo vystoupení vokální kapely.

Výběr z Českých lvů

Film: Kobry a užovky
Režie: Jan Prušinovský (Kobry a užovky)
Mužská hlavní role: Matěj Hádek (Kobry a užovky)
Ženská hlavní role: Alena Mihulová (Domácí péče)
Dokument: Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková)
Scénář: Petr Zelenka (Ztraceni v Mnichově)
Kamera: Petr Koblovský (Kobry a užovky)
Hudba: Johannes Repka (Schmitke)
Střih: Vladimír Barák (Ztraceni v Mnichově)
Zvuk: Cristoph Chevallerie (Schmitke)
Scénografie: Ondřej Mašek a Peter Čanecký (Sedmero krkavců)
Kostýmy: Kateřina Štefková (Sedmero krkavců)
Masky: Juraj Steiner (Sedmero krkavců)
Mimořádný přínos české kinematografii: kameraman Stanislav Milota
Mimořádný počin v oblasti audiovize: Kancelář Blaník – III. série internetového seriálu
Televizní film nebo minisérie: Americké dopisy (Česká televize, režie Jaroslav Brabec)
Dramatický televizní seriál: Mamon (HBO Europe, režie Vladimír Michálek)
Dokumentární televizní film nebo seriál: Filmová lázeň (Česká televize, režie Miroslav Janek)
Cena Magnesia za nejlepší studentský film: Furiant (režie Ondřej Hudeček)
Filmový plakát: Michal Tilsch (Kobry a užovky)
Cena filmových fanoušků: Kobry a užovky (režie Jan Prušinovský)