Kofein už je možné i vdechovat, nový produkt ale má své kritiky

Aeroshot

Aeroshot

Zapomeňte na doby, kdy pro povzbuzení bylo nutné vypít celý hrnek kávy nebo plechovku Red Bullu. Alespoň to tvrdí jistý profesor z Harvardovy univerzity, který si myslí, že se lidé budou kofeinem "dopovat" z inhalátoru velikosti rtěnky. Kritici ale varují, že tato novinka na trhu s sebou nese řadu rizik, napsala agentura AP.

Naděje pro ty, kdo chtějí aspoň dočasně zahnat ospalost, se jmenuje AeroShot a na trhu v amerických státech Massachusetts a New York se za necelé tři dolary (asi 56 korun) prodává od minulého měsíce. K dostání je i ve Francii.

Profesor biomedicíny David Edwards tvrdí, že AeroShot je bezpečný a neobsahuje přísady jako je taurin, který má v běžných energetických nápojích zesilovat účinek kofeinu. Každá šedo-žlutá tubička obsahuje 100 miligramů kofeinu v prášku, což zhruba odpovídá velkému hrnku kávy, a vitamin B.

Mládež dostává další drogu na celonoční tahy, namítají kritici

Ale demokratický senátor Charles Schumer za stát New York chce, aby si na AeroShot posvítil Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Má obavy, že přípravek bude sloužit jako droga mladým lidem, kteří chtějí pít do padnutí. FDA se k záležitosti zatím odmítla vyjádřit.

Profesor Edwards připouští, že Schumerovy obavy jsou pochopitelné. Ve snaze co nejvíce si „užít“ noční tah do sebe mladí lidé v posledních letech často lijí energetické nápoje. Podle Edwardse ale není AeroShot určen pro osoby mladší 18 let a přijímá se stejně bezpečným způsobem jako káva. „To je stejné jako s kávou - když si vezmete, jaká byla reakce v Evropě, když se poprvé objevila - i tehdy šlo do jisté míry o hysterii,“ říká. „U čehokoliv, co je nové, se vždy objevují pochybnosti, jestli je to skutečně bezpečné,“ dodal. Prášek citronové chuti z AeroShotu se téměř okamžitě po vdechnutí začne v ústech rozpouštět. Neobsahuje žádné kalorie. Jedna tubička vystačí na šest nadechnutí.

ilustrační fotoilustrační foto|7 Miroslav ChaloupkaPřísun kofeinu z kávy máte lépe pod kontrolou

Internistka Lisa Ganjhuová připomíná, že lidé by si měli hlídat, kolik kofeinu přijímají. „Pokud byste si chtěli dát deset hrnků kávy, nějaký čas vám to zabere, než je vypijete, ale s těmito malými nádobkami se stačí nadechovat, takže kofein do sebe můžete dostat velmi rychle,“ upozornila. Na obalu AeroShotu je varování, že by lidé neměli „vydýchat“

Reakce jsou zatím smíšené

Výrobek zkoušeli studenti ze Severovýchodní univerzity v Bostonu a jejich reakce byly smíšené. „Chutná to dobře, přijde mi to super,“ pochvaloval si jeden student poté, co si „potáhnul“. Jinému se ale nelíbilo množství odpadu, které při používání AeroShotu vzniká. Skalní příznivci kávy zase přísahají, že se svého oblíbeného nápoje nikdy nevzdají. „Chci si ji uvařit, zamíchat a v klidu popíjet,“ říká milovník tradičního způsobu přijímání kofeinu Mark Alexander.

Výrobci AeroShotu si moc dobře uvědomují, jaké mají spotřebitelé zvyklosti a vysvětlují, že jde o to, aby si rozlítaní lidé mohli dát svoji dávku kofeinu tak rychle, jak potřebují. „AeroShot se hodí v situaci, kdy se učíte v knihovně, nastupujete do letadla nebo se chystáte na dlouhou jízdu autem,“ vysvětluje výrobce AeroShotu. Všude se prý dobře vejde při výletech na kole, při lyžování nebo při jiných činnostech, při kterých je třeba povzbuzení.

Vdechovat se může i čokoláda

Myšlenka vytvořit AeroShot se zrodila v létě 2007 u oběda, k němuž profesor Edwards zasedl se slavným francouzským kuchařem Thierrym Marksem. „Bavili jsme se o tom, jaké kulinářské experimenty bychom spolu mohli podniknout, a já jsem přišel s nápadem, že bychom mohli jídlo vdechovat,“ vzpomíná Edwards, který se v minulosti řadu let zabýval výzkumem aerosolů používaných v medicíně. Edwards nejdříve se studenty z Harvardovy univerzity vyvinul čokoládu, která se nechroupá, ale vdechuje.