Koho do útoku? Milana Baroše a ...

Už za měsíc začíná mistrovství Evropy ve fotbale. Koho postaví trenér Bílek do útoku? Variant se nabízí několik.

V brance bude stát Petr Čech. Obrannou práci odvede sehraná čtyřka okolo Michala Kadlece a Tomáše Sivoka. A v záložní řadě budou řádit Tomáš Rosický s Jaroslavem Plašilem, doplněni o dravce z plzeňské líhně.

To jsou jistoty v nominaci české reprezentace před blížícím se evropským šampionátem, který už za měsíc začíná v Polsku a na Ukrajině. Největším rébusem z pohledu českého týmu ale bude útok. Doby, kdy vepředu kraloval Jan Koller a po jeho boku střílel Milan Baroš jeden gól za druhým, jsou dávno pryč. A trenér české reprezentace Michal Bílek musí mít pořádně zamotanou hlavu. Na výběr má totiž hned několik možných variant. A tak se na konečnou nominaci na šampionát bude čekat s napětím. Kdo nakonec pojede a kdo ne? Sedmička se podívala, jak jsou na tom případní adepti.

Milan Baroš (Galatasaray Istanbul)

Zřejmě jediná jistota v nominaci mezi útočníky. Jeho střelecká forma z Eura 2004, kde se stal nejlepším kanonýrem, je sice dávno pryč, trenér Bílek na něj ale nedá dopustit. A to přesto, že se Baroš v reprezentaci netrefil skoro dva roky. Gólový půst ukončil až letos v březnu v přípravném zápase proti Irsku.

Ani v Istanbulu už nemá jistou pozici, na jaře nastupuje jen sporadicky. A v kuloárech se mluví o tom, že by se v létě mohl stěhovat. Českým fanouškům nezbývá než doufat, že se na Euru probudí a opět ukáže, na co opravdu má.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 99 %

David Lafata (Jablonec)

Soudě podle toho, kolik dostávali útočníci prostoru v posledních reprezentačních zápasech, mohl by vedle Baroše nastupovat právě jablonecký ostrostřelec David Lafata.

V lize se mu sice daří, především na podzim byl k nezastavení a na jaře si v pohodě počkal na nový střelecký rekord české nejvyšší soutěže, ale v reprezentaci to nikdy nebylo ono. Nemá navíc ani velkou perspektivu směrem k dalším velkým turnajům. Přesto se dá čekat, že Bílek vsadí na jistotu a povolá jej.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 60 %

Tomáš Pekhart (Norimberk)

Je mu teprve dvaadvacet, ale na mezinárodní scéně už je pořádně otrkaný. Díky vysoké postavě navíc může být užitečný při nakopávaných míčích, což je styl, kterého se Češi od dob Jana Kollera ještě tak úplně nezřekli. V bundesligovém Norimberku pravidelně nastupuje, a i když nesází jeden gól za druhým, pro ofenzivu celého mužstva je platný. Možná tajný triumf v Bílkově rukávu.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 55 %

Tomáš Necid (CSKA Moskva)

Víc než půl roku léčil zraněné koleno, na trávník se vrátil až na jaře. A zatím se spíše rozkoukává. Do základní sestavy začal nastupovat až v několika posledních zápasech. Přesto má velký potenciál a dlouhá pauza způsobená zraněním by mu paradoxně mohla pomoci.

Za reprezentaci nastřílel už sedm gólů, ačkoli je mu teprve dvaadvacet. A pokud se před šampionátem dostane do formy, mohl by být pro obrany soupeřů velkým nebezpečím.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 55 %

Libor Kozák (Lazio Řím)

Mladý útočník slavného italského velkoklubu má jednu nevýhodu. Do zahraničí odešel z druholigové Opavy v útlém věku, a tak se nestihl příliš zapsat do povědomí českých fanoušků.

A příliš mnoho příležitostí, aby se ukázal, nedostal ani v přípravných a kvalifikačních zápasech národního týmu. Přesto se dokázal prosadit do základní sestavy Lazia. Už to svědčí o jeho kvalitě.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 25%

Martin Fenin (Chotěbuz)

Jeho jméno v nominaci by bylo opravdu velkým překvapením. Fenin patřil ještě před pár lety mezi velké talenty českého fotbalu a své místo měl i v reprezentaci. Jenže se mu postupně přestalo dařit, a to jak v národním týmu, tak v bundesligovém Frankfurtu. Ten jej po sestupu do druhé ligy poslal na hostování do Chotěbuze, jenže ani to pád Feninovy kariéry nezastavilo.

Jeho problémy vyvrcholily depresemi a pádem z okna, při kterém si na podzim způsobil krvácení do mozku. Nyní je fit, vrátil se i na trávník a v Chotěbuzi se snaží znovu nastartovat kariéru. Na Euro se ale asi nepodívá.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 5 %

Někdo jiný

Pravděpodobnost, že by trenér Bílek povolal ještě někoho jiného, je takřka nulová. Ale možné je všechno a nebylo by to poprvé ani naposledy, co by se v nominaci na velký turnaj objevilo úplné překvapení.

Solidní formu má například Michael Rabušic z Liberce, daří se i mladoboleslavskému talentu Janu Chramostovi. Na podzim si start v reprezentačním týmu připsal zase mladíček ze Sparty Václav Kadlec, a dokonce dal gól. Tomu se ale na jaře forma trochu vytratila.
Šance na nominaci podle Sedmičky: 1 %