Kohouti zahájí play-off doma

První hokejová liga se blíží ke své finálové fázi. HC Olomouc má jistotu play-off, soupeře však zatím nezná.

Umístění v první čtyřce, které zaručuje v prvních kolech play-off výhodu domácího prostředí v úvodních dvou zápasech a případně v tom rozhodujícím, už mají hokejisté HC Olomouc jisté. Po zápasech 48. kola, v němž ale podlehli nejslabšímu týmu soutěže Mostu, mají dostatečný náskok na páté Benátky nad Jizerou.

Zatímco na špici prvoligové tabulky mají Ústí, Chomutov, Olomouc a Jihlava play-off jisté, o zbylých účastnících zatím zdaleka není jasno. V boji o zbylá čtyři místa v elitní osmičce stále bojuje devět mužstev. Nejlepší pozici mají Benátky nad Jizerou těsně pronásledované Hradcem Králové. Nic jistého pak nemají hráči Písku a Havlíčkova Brodu. V těsném závěsu za nimi jsou Litoměřice, Kadaň a Třebíč, zatímco šance dvanáctého Šumperku a Berouna jsou spíše teoretické, nikoliv však nemožné.

Benátky nebo Hradec

Podle zatímního bodového zisku budou soupeřem Olomouce nejspíš Benátky nad Jizerou nebo Hradec Králové. Pohled do statistik napoví, že ani v jednom případě by na Kohouty nečekal jednoduchý souboj. S Benátkami mají hanáčtí hokejisté vyrovnanou bilanci, dvakrát vyhráli a dvakrát soupeři podlehli. S Hradcem Králové sice „Mora“ v první části sezony dvakrát zvítězila, z posledního měření sil však vyšel lépe Hradec, když se radoval z vysoké výhry 6:2.

Nejproduktivnějším hráčem mužstva je zatím Petr Haluza, který v dosavadním průběhu sezony nasbíral čtyřicet bodů za jednadvacet gólů a devatenáct asistencí. V závěsu za ním se se sedmatřiceti body na kontě drží zkušený Radim Kucharczyk. Mezi obránci vyniká především Jakub Bartoň, který nasbíral celkem třicet kanadských bodů a v tabulce mu patří třetí příčka.

Sezoně kraluje Ústí

Výborné výkony Petra Haluzy v letošní sezoně nezůstaly bez odezvy a vynesly olomouckému forvardovi ocenění pro nejlepšího „kohouta“ měsíce prosince i ledna.

„Za hlasy děkuji. Jsem rád, že mi fanoušci přejí a že mě zvolili hráčem měsíce. Jen škoda, že se nám teď nedaří tak, jak bychom chtěli,“ vzkázal prostřednictvím klubového webu útočník, kterému výborná forma vynesla i místo v sestavě extraligové Komety Brno v zápase proti Vítkovicím.

Podobně jako v minulých letech, i letos patří Olomouc do nejlepší pětky. Favorité na celkové vítězství v soutěži, Ústí nad Labem a Chomutov, jsou sice stále výkonnostně výš, ale hned v závěsu se podobně jako před dvěma lety drží právě Kohouti.

Ani bilance v přímých soubojích se suverény letošní sezony není beznadějná. Ústí dokázali Hanáci porazit jednou, Chomutov dokonce dvakrát. Pozice Ústí, které vládne 1. lize s velkým náskokem, je neotřesitelná, ale šance Olomouce probojovat se až do baráže o extraligu není úplnou utopií.

„Play-off je úplně jiná soutěž, kde se začíná znovu od začátku, a možnosti jsou pro všechny stejné,“ shodují se olomoučtí hokejisté.