Kolem malé Hazel vznikl dokonalý mix sci-fi a road movie

Komiks Sága

Komiks Sága Zdroj: Repro E15

Ohromný svět obydlený nejrůznějšími rasami je základem každé poctivé vědeckofantastické ságy. Nejinak tomu je i v případě komiksu Sága proslulého komiksového scenáristy Briana K. Vaughana a výtvarnice Fiony Staplesové.

Prvních šest kapitol nejoceňovanějšího komiksu posledních let nyní vychází i v češtině. A za pozornost stojí nejen proto, aby čtenář poznal nejmodernější trendy americké komiksové kultury.

V centru dění stojí milenecká dvojice Mark a Alana, která právě porodila jejich potomka. Krásný okamžik ale kalí komando válečníků vedené Baronem Robotem XXIII z koaličních sil. Mark a Alana totiž pocházejí z opačných stran dlouhá staletí trvajícího konfliktu a kvůli lásce i dceři Hazel se stávají dezertéry, kterým jde po krku celý vesmír. Na své cestě se pak setkávají s dalšími živočišnými druhy i duchy, kteří je chtějí za úplatu vydat, ale občas jim i pomohou.

Kouzlo Ságy je v mistrném naplnění potřeb formy komiksu, která by měla nabízet jednoduchou základní linku s možností otevírat stále nové vedlejší zákruty. Díky tomu mohou vznikat nekonečné série, jež každý měsíc čtenáře zásobí dalším dobrodružstvím. Ostatně Sága ve Spojených státech vychází od roku 2012 a již vzniklo 27 dílů.

Žánrově je Sága mimořádně skvěle namíchaným mixem sci-fia road movie. Díky tomu se může dvojice autorů doslova vyžívat právě ve vytváření stále dalších potvor a příšer, ale také stále netradičnějších prostředí a překážek, jež Markovi, Alaně a Hazel různé světy přinášejí. V první knize je pak pouze naznačeno, že právě maličká Hazel bude mít v příběhu stále důležitější roli, kterou snad pochopíme z dalších částí souborného vydání.

Zvláštní pozornost pak zasluhuje kresba kanadské umělkyně Staplesové. Přes vší fantastiku a nápaditost při vymýšlení postav je její dílo téměř realisticky čisté a přehledné.

B. K. Vaughan, F. Staples: Sága
(Kniha první)
Nakladatelství: BB art, 2015
Překlad: Richard Podaný
Hodnocení: 80 %