Komerční banka připravuje bezkontaktní platby bez operátorů

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Anna Vackova

Do Česka přichází nový způsob bezkontaktní platby mobilem, který obchází telefonní operátory jako prostředníky. Lidé už tak nebudou muset splňovat „správnou“ kombinaci banky a operátora jako dosud. Službu spustí během několika měsíců Komerční banka s asociací Visa Europe. Další banky v tuzemsku, které patří mezi lídry v bezkontaktních platbách, by ji mohly následovat. „Jednání probíhají i s jinými českými bankami,“ potvrdil manažer inovací Visa Europe David Brendl.

Technologie HCE umožňuje platbu prostřednictvím emulované platební karty. Ta je uložena v prostředí banky a mobilní zařízení k ní pouze vzdáleně přistupuje. „Výhodou je, že zájemce o mobilní placení nemusí žádat o novou NFC SIM kartu od mobilního operátora nebo dokupovat jakákoliv přídavná zařízení k mobilnímu telefonu,“ popsal Brendl.

Majitel karty si jen stáhne aplikaci, přes kterou zažádá o bezkontaktní platební kartu do mobilu. Doteď nabízely banky pouze možnost, kdy se karta nahrála na SIM kartu, kterou vydal operátor. Nutností je mobil s operačním systémem Android a modulem NFC pro přenos dat na krátkou vzdálenost.

O technologii se zajímají i další tuzemské banky. „V současné době tento typ plateb nepřipravujeme. Nicméně si myslíme, že by technologie HCE mohla být do budoucna zajímavým řešením v oblasti bezkontaktních plateb,“ popsal mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Zavoral. Podobný přístup volí i Česká spořitelna. „V současnosti analyzujeme možnost použití a poptávku po této technologii na českém trhu,“ uvedla mluvčí Pavla Kozáková.

Marek Schwarzmann: Doba bezkontaktní