Kometa: Táhneme za jeden provaz

Brněnští hokejisté nakukují do předkola extraligového play-off. Na desátém místě mají sedmibodový náskok.

Zažili i horší časy a už několikrát v sezoně to s nimi vypadalo bledě. Při reprezentační pauze ale musí pohled na extraligovou tabulku hokejisty brněnské Komety vyloženě těšit. Desáté místo a náskok sedmi bodů na Karlovy Vary a Litvínov.

Ale hlavně – do konce základní části zbývá jen pět zápasů. Brňané mají konečně našlápnuto k cíli, který si před třemi lety stanovili po nákupu extraligové licence od Znojma.

Vytoužené předkolo play-off je na dosah. A možná nejen to. Na šesté Vítkovice ztrácejí svěřenci kouče Zdeňka Venery jen pět bodů. „Ale ještě není hotovo. Stále zbývá pět utkání. Až budeme mít takový náskok dvě kola do konce, teprve řekneme: Jsme tam!“ pronesl asistent brněnského trenéra Lubomír Oslizlo.

Co vyneslo Kometu do elitní extraligové desítky?

Probuzený Trvaj

Klidná síla, to je spojení, které vystihuje brankáře Jiřího Trvaje výstižně. Sedmatřicetiletý gólman dostal přednost před Sasu Hovim na konci listopadu a od té doby ho do kasy pustí jen výjimečně. Právě on totiž stojí za vzestupem mužstva. Jeho spoluhráči vědí, že se na něj můžou spolehnout. Nemusí vepředu střelecky zazářit, protože „Trvka“ soupeřům moc radosti nepovolí.

Důkaz? Lednové zápasy s Třincem a Kladnem. Kometě stačila k tříbodovým ziskům jen jedna branka, Trvaj za svá záda nic nepustil. Letos si připsal čtyři zápasy bez obdržené branky a v historické extraligové tabulce šlape na paty vítkovickému Romanu Málkovi.

Výtečný rok 2012

Začalo to vlastně už dva dny před Novým rokem. To Kometa doma porazila Karlovy Vary 6:2 a připsala si pořádný výsledek. I díky němu se odrazila do pořádné fazony. Z posledních patnácti zápasů Brňané vydolovali 24 bodů. Pro srovnání: z předchozích dvaatřiceti nasbírali jen o šestnáct bodů víc. „Každý přípis do tabulky je dobrý. Pokud tým vyjde naprázdno, je něco špatně,“ vysvětlil svou koncepci na začátku sezony Venera. A právě v novém roce ji jeho svěřenci naplňovali. Formu načasovali příhodně. „Víme, že ještě v prosinci jsme nezvládli důležité zápasy, ale dali jsme se do kupy. Teď všichni táhneme za jeden provaz,“ těší Róberta Petrovického.

Domácí tvrz

Kometa naplno využívá domácího prostředí s podporou nejlepších fanoušků v Česku. V domácí hale Brňané celkově vybojovali čtyřicet bodů, z venku dovezli zbylých čtyřiadvacet. „Lidi nás vždycky táhnou za vítězstvím. Třeba já si tu atmosféru vyloženě užívám,“ prohlásil obránce Jiří Vašíček.

Z posledních osmi domácích zápasů Kometa vyhrála sedm.

Čerstvé posily

Že je brněnská přestupová politika zvláštní, o tom si povídají hokejoví fandové po celé republice. Změny v kádru patří ke koloritu týmu.

Jenže letos se zdá, že vedení konečně vsadilo na správná čísla, která hokejovému Brnu vynesou vytouženou účast ve vyřazovacích bojích. Především poslední posily Jiří Vašíček, Tomáš Svoboda, Vojtěch Němec a Martin Hruška mají nemalou zásluhu na současném postavení.

Navíc iniciativu i odpovědnost přebírají mladí, což v Brně dlouho nebývalo zvykem. Týmové bodování sice vede zkušený Leoš Čermák, ale za ním už se tlačí talentovaní Tomáš Svoboda, jeho jmenovec Jakub nebo Miroslav Holec. Hvězdou posledních zápasů je maličký Vojtěch Němec, který nastupuje i v prvoligovém Havlíčkově Brodě.

Společně s Čermákem předvádí famózní představení. Naposledy je mohli diváci obdivovat v zápase s Vítkovicemi, kdy dohromady nastřádali jedenáct kanadských bodů.

Souboje s konkurenty

Vítkovice, Zlín, Třinec, Kladno, Karlovy Vary, Litvínov, Mladá Boleslav a Slavia Praha, to jsou nejbližší soupeři Brňanů v našlapané tabulce. Šest z nich za poslední měsíc Kometa porazila.

Když se k tomu přidají výhry nad Českými Budějovicemi nebo suverénním lídrem ze Sparty, je z toho desáté místo. A pokud ho chtějí Brňané udržet, musí v dobrých výkonech s největšími konkurenty pokračovat. Se Slavií, Karlovými Vary, Mladou Boleslaví a Zlínem si totiž ještě v posledních pěti kolech zahrají.

Všeobecná pokora

Ačkoliv by k tomu lednové výsledky mohly svádět, namistrovaná prohlášení od brněnských hokejistů neuslyšíte. Ani stížnosti, svalování viny na rozhodčí a stesky o smůle. Slova nahradily činy. A tahle změna jde Kometě k duhu.

„Neudělalo by dobře, kdybychom si začali říkat, že už jsme v play-off. Bude to strašně těžké až do posledního kola a musíme ze zápasů urvat co nejvíc bodů,“ řekl obránce Vašíček. Podobně přemýšlejí i ostatní hráči. „Na tabulku vždycky mrknu, ale do hlavy si raději nic necpu. Hrajeme naplno a na konci se podívám, jak jsme v základní části dopadli,“ prohlásil gólman Trvaj.

Právě on je v obrozené Kometě synonymem pro poctivou práci. „Chybička se najde vždycky, abychom zůstali na zemi. Člověku se nikdy zápas nepovede na sto procent,“ uvedl po zápase s Českými Budějovicemi, v němž vychytal čisté konto.