Končí hon na Snowdena? Uprchlík se chce vrátit do USA

Edward Snowden, Prism

Edward Snowden, Prism Zdroj: ctk

Edward Snowden je ochoten vrátit se USA a čelit soudu. Bývalý spolupracovník americké tajné služby NSA ale odmítá vazbu a chce si vybrat místo soudu, uvedl jeho otec. Spojené státy Snowdena stíhají kvůli špionáži.

Přesný Snowdenův návrh dnes jeho právník poslal americkému ministrovi spravedlnosti Ericovi Holderovi. Snowden, který odhalil tajný špionážní program Prism, nechce být zadržen dříve, než začne samotný proces. Odmítá také příkaz mlčenlivosti a chce si zvolit místní příslušnost soudu, který rozhodně o jeho vině, uvedl Lonnie Snowden v televizní show stanice NBC.

Podle Snowdena staršího není jeho syn zrádce. „Když ho ti chlapci chtějí za zrádce označit, pak zřejmě zradil vládu. Nevěřím ale, že zradil lid Spojených států,“ řekl.

Snowden odcestoval v květnu z USA do Hong Kongu, o několik týdnů později zveřejnily deníky Geardian a Washington Post jeho informace o americkém programu na sledování telefonní a internetové komunikace.

Od minulé neděle Snowden vyčkává na moskevském letišti Šeremeťjevo, které nemůže opustit kvůli neplatnému pasu. Ten mu ještě před příletem do Ruska zrušily americké úřady. Spekulovalo se o tom, že uprchlík odcestuje na Kubu, Snowden nakonec požádal o azyl v Ekvádoru. Tam získal útočiště i zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, se kterým je Snowden v kontaktu.

Lonnie Snowden má ze styků svého syna s Assangem obavy. „Nechci ho vystavit nebezpečí, ale mám obavy z lidí, kteří jsou kolem něj. Když se třeba podíváte na WikiLeaks, o dodržování ústavy se zrovna nestarají. Chtějí prostě dostat ven co nejvíc informací,“ řekl. Edward Snowden zvažoval i útek na Island, podle místních úřadů ale nakonec Reykjavík o azyl nepožádal.