Končící Brychta: Moji Žďáráci mě nezradili

Současný starosta po šestnácti letech ve funkci skončí. Teď dostane možnost být dvojkou radnice.

Žďár nad Sázavou a Jaromír Brychta. To spojení šestnáct let fungovalo. A bude dál platit i po komunálních volbách. Současnému starostovi voliči opět dali důvěru. Narozdíl od lídra ODS Oldřicha Sedláka, který byl největším poraženým letošních voleb. Jaromír Brychta dostal z kandidátů ODS druhý největší počet hlasů a povolební vyjednávání mu vynesla post prvního místostarosty.

Jaká byla vaše první reakce po oznámení výsledků voleb?

Měl jsem smíšené pocity. ODS spadla z devíti křesel na pět, a to je velký pokles. Z toho jsem hodně zklamaný. Stál jsem v čele kandidátky šestnáct let a vždy jsme volby vyhrávali. Netvrdím, že bychom vyhráli, kdybych teď byl v čele kandidátky, protože sociální demokracie vyhrála s velkým náskokem. Z výsledku strany jsem zklamaný, ale z osobního výsledku jsem potěšen. Moji Žďáráci mě nezradili a za to jim moc děkuji.

Co podle vás zapříčinilo neúspěch žďárské ODS?

Je to souhrn více faktorů. Na prvním místě je to tím, že vláda je pravicová a lidé v dalších volbách vyvažují síly, to jsem říkal již od parlamentních voleb. Za těch šestnáct let na radnici už snad mám trošku politické intuice.

Neřekli jste si o neúspěch v komunálních volbách už ve stranických primárkách? Oldřich Sedlák se jako lídr ve volbách propadl až na místo čtvrtého náhradníka do zastupitelstva.

Jsem členem ODS, vážím si toho, co tady naše strana po revoluci vybojovala a že tady vždycky měla dobrou partu. Nejsem takové povahy, že bych dával všechno za vinu a plival po tom, kdo propadne. Pan Sedlák si díky své pracovitosti zaslouží velkorysost. Ale už o primárkách jsem v dubnu říkal, že není dobré dávat do čela někoho, kdo se propadal v minulých volbách. Strategicky to dobré nebylo. Ale strana většinově rozhodla, že lídrem bude pan Sedlák. O tom je demokracie. Respektoval jsem to. Nemám z toho radost, ani necítím satisfakci, že měl pan Sedlák téměř o polovinu hlasů méně než já. Já jsem z toho spíš smutný. Vždyť jsem členem strany, která mě čtyřikrát navrhovala jako svého lídra, já sám bych se jako starosta nikdy neprosadil.

Ale určitě hrál roli i faktor nové strany TOP 09, která skončila jen těsně za ODS. Museli jste přece dopředu počítat s tím, že neobhájíte všech devět křesel.

Počítali jsme s tím, já sám jsem počítal se sedmi. Sociální demokraté šli ze sedmi křesel na devět, ale TOP 09 získala z nuly pět míst, to je také vítěz voleb.

Nebál jste se toho, že vás v počtu hlasů přeskočí vaše manželka, která kandidovala také v barvách ODS na dvanáctém místě?

Potěšilo mě, že poskočila dopředu o pět míst a je druhým náhradníkem do zastupitelstva. Vždy držela rodinu, za těch šestnáct let by se mnou každá jiná už dávno nebyla. Říkám, že jako populární učitelka mi ve volbách přináší minimálně polovinu hlasů.

Dostal jste v ODS druhý největší počet hlasů. Jak jste si tenhle vzkaz od voličů přeložil?

Děkuji všem voličům, kteří mě svými hlasy podrželi, nezradili, i když jsem byl na třetím místě kandidátky a že nezapomněli, co jsme pro město společně udělali. Respektuji právo vítězné strany, zvlášť když takhle drtivě vyhraje, na post starosty.

Povolební vyjednávání vám dala šanci alespoň na post místostarosty. S tím se spokojíte?

Tuhle práci budu dál dělat rád i na tomto postu, nebo i když bych nebyl v uvolněné funkci a jen bych docházet do zastupitelstva nebo do rady a měl bych se třeba vrátit zpátky na gymnázium. Musím přiznat, že jsem měl - bohužel - šestnáct let na prvním místě město a pak teprve rodinu…

(nezkrácená a aktualizovaná verze rozhovoru, který vyjde ve čtvrteční Sedmičce)