Konglomerát SK Group hodlá do výroby polovodičů investovat skoro bilion

Sídlo společnost SK Group v Soulu

Sídlo společnost SK Group v Soulu Zdroj: Hoseoklee88 via WikimediaCommons (CC BY-SA 3.0)

Do výroby polovodičů plánuje jihokorejský konglomerát SK Group v příštích několika letech investovat daž 46 bilionů wonů (946 miliard korun). Investice by měla zahrnovat nové vybavení pro výrobní linky divize SK Hynix či výstavbu dvou nových závodů na polovodiče. Žádné další bližší informace však firma neposkytla.

SK Group je třetím největším konglomerátem v Jižní Koreji. Firma neupřesnila, kde by se měly nové závody nacházet, ani kdy by měla začít výstavba a výroba, napsala agentura Reuters.

Divize SK Hynix je druhým největším výrobcem polovodičů na světě. Mluvčí divize dodal, že 2,38 bilionu wonů již je investováno do závodu, který se staví zhruba 50 kilometrů od hlavního města Soulu. Tento závod by měl zahájit výrobu velmi brzy.

Šéf konglomerátu dostal milost

SK Hynix i jeho větší konkurent Samsung Electronics investují masivně do nových továren, aby uspokojily poptávku po paměťových čipech používaných v chytrých telefonech a tabletech.

Konglomerát SK Group tvoří více než 80 firem působících v různých oblastech od telekomunikací přes chemikálie po energetiku. Tržby konglomerátu loni činily 165,5 bilionu wonů.

Zpráva přichází poté, co minulý týden jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje udělila milost šéfovi konglomerátu, kterým je Čchej Te-won. Miliardář odsouzený na čtyři roky v roce 2013 za zpronevěru firemních peněz kvůli pokrytí svých osobních ztrát z investic byl jedním z tisíců podnikatelů, kterým udělila prezidentka milost v rámci oslav 70. let od osvobození od japonské nadvlády.