Kongresové centrum? Už brzy

Zlínský magistrát si na nové stavby bere největší bankovní úvěr v historii – půl miliardy korun. Tyto peníze pomůžou i při dostavbě Kongresového centra.

Den, kdy se na staveniště Kongresového centra vrátí dělníci, se blíží. Magistrát již schválil bankovní úvěr a teď už jen čeká, zda projde žádost o bruselské dotace. O ty město již dvakrát neúspěšně žádalo.

„Tentokrát je ale pro nás situace výrazně příznivější, protože jsme jediným žadatelem. Jistotu budeme mít již brzy, výzva dotačního programu byla již vyhlášena,“ říká primátorka Irena Ondrová.

Obyvatelé Zlína chtějí, aby staveniště už konečně zmizelo. „Město betonová plocha se železnými dráty hyzdí už dva roky,“ říká důchodkyně Jarmila Novotná.

Zlín se již s předstihem pojistil, aby pokračování stavby nemohl zkomplikovat nedostatek vlastních peněz. Hrubá stavba má totiž stát šest set milionů, dotace by měla tvořit téměř půl miliardy.

„Na zaplacení rozdílu, využijeme úvěr, který jsme už schválili,“ řekl náměstek primátorky Martin Janečka. Jisté je už i to, že centrum dostaví společnost PSG-International a pražský Metrostav.

Autorka projektu Eva Jiřičná o úspěchu své vize nepochybuje. „Velké věci vyjdou, i když třeba s problémy,“ prohlásila.

Na centrum netrpělivě čekají také hudebníci zlínské filharmonie. „Budeme tam mít důstojné podmínky,“ uzavřel ředitel souboru Josef Němý.

Více o úvěru, který si chce vzít zlínská radnice, čtěte v aktuálním čísle Sedmičky. Co si myslíte o stavbě Kongresového centra? Pište na redakcezlin@mf.cz.