Konkurence českých CDN77 získala velkou investici. I Čechům se daří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jakub Cizek

Mladá společnost EdgeCast Networks, která přímo konkuruje firmám jako Amazon, Akamai a především českému rozjíždějícímu se projektu CDN77, získala v posledním investičním kole celkem 54 milionů dolarů na další rozvoj. Celkově už si tak přišla na 74 milionů dolarů. To je dobrá zpráva pro celý trh s CDN technologiemi a službami. Z jeho růstu těží právě i CDN77.

CDN umožňuje internetovým a dalším společnostem efektivně rozmisťovat svůj obsah různého druhu tak, aby se uživatelům v daných lokalitách rychleji načítal. Například Facebook tedy neposílá uživatelům z Evropy data ze svých datových center ve Spojených státech, ale nejpoužívanější data jako jsou obrázky a podobně načítá na lokální CDN úložiště. Podobné je to také u dalších hráčů.

Tento trh prozatím jasně ovládá Akamai (roční tržby kolem miliardy dolarů) následovaný dalšími silnými konkurenty jako Limelight Networks a Amazon. Mladé společnosti ovšem do jejich byznysu promlouvají stále více.

Prostor na trhu je obrovský

Například právě EdgeCast investory zaujal především tím, že velice rychle roste a dokáže být velmi efektivní. Firma funguje od roku 2006 a už má 270 zaměstnanců, roční tržby kolem 100 milionů dolarů a v zisku je 4 roky po sobě. Ve svém portfoliu má 6 tisíc zákazníků, mezi nimi i velká jména jako Twitter, Sony, Pinterest, Tumblr či Hulu. Společnost je aktuálně pětka na světovém trhu. Na tyto hodnoty se přitom EdgeCast dostal s investicí pouhých 20 milionů dolarů.

EdgeCast chce díky nově získaným penězům výrazně investovat zejména do posílení obchodní síly a vylepšovat se bude rovněž infrastruktura, která je pro provozování CDN sítě kritická. EdgeCast je podle zákazníků hodně rychlá síť, a to zejména díky ukládání dat na flash storage systémy. Posílena bude i bezpečnost.

EdgeCast posílí přímý prodej, zároveň ale plánuje posilovat i prodej přes partnery. Velká část příjmů totiž do firmy proudí přes operátory jako Deutsche Telekom či AT&T, kteří službu nabízí svým firemním zákazníkům.

Slibně roste i zmiňované tuzemské CDN77. V polovině dubna , že má firma měsíční obrat kolem 1,5 milionu korun, a aktuálně plánuje, že v prosinci by toto číslo mohlo dosáhnout na 8 milionů korun. „Aktuálně máme 17 lidí na plný úvazek a sháníme další,“ říká pro E15.cz zakladatel a šéf CDN77 Zdeněk Cendra. Místo na CDN trhu je podle něj obrovské a CDN77 může rychle růst. „Naše konkurence je kvůli své velikosti pomalá,“ myslí si Cendra.

CDN77 už má fyzické servery v několika desítkách lokalit po celém světě a silná se cítí především ve střední a východní Evropě. Stejně jako EdgeCast i česká společnost data odbavuje na flash discích v operační paměti.