Konkurence zbrojí na nový iPhone

Samsung Galaxy Note 2

Samsung Galaxy Note 2 Zdroj: CC BY-ND 2.0: Edgar Cervantes

Fandové technologických vychytávek se mohou těšit na zářijové žně. Příznivci americké kultovní značky Apple s napětím očekávají odhalení nového iPhonu a iPadu. Na veřejnost se má také dostat levnější plastová verze iPhonu. Asijské firmy Samsung či Sony ale nespí a připravují se na protiútok.

Samsung Galaxy Gear, zařízení připomínající náramkové hodinky s funkcemi chytrého telefonu, by mělo být podle agentury Bloomberg jihokorejskou společností představeno 4. září společně s křížencem telefonu a tabletu Note 3. Nejnovější telefon řady Xperia japonského výrobce Sony, který bude obsahovat zobrazovací technologie z televizorů a kamer mateřské společnosti, má mít premiéru tentýž den. Samsung a Sony se novými produkty připravují na předvánoční nákupní sezonu a nechtějí si nechat vzít vítr z plachet podzimním útokem Applu.

Tim Cook, šéf kalifornské společnosti, na jaře sliboval několik revolučních zařízení. Apple letos ještě nepřišel s žádnou novinkou. Cook by měl představit nové verze iPhonů a iPadů 10. září na tradiční médii sledované show.

Samsung se podobným estrádním uváděním nových produktů nechal inspirovat a březnové představení vlajkové lodi mezi telefony S4 se odehrálo v newyorské Radio City Music Hall a přenášelo se živě do celého světa včetně obrazovek na blízkém Times Square.

„Načasovat představení nových produktů o pár dní dříve než Apple je velmi chytré rozhodnutí Samsungu,“ komentoval James Song, analytik soulské pobočky Daewoo Securities, situaci pro agenturu Bloomberg. Asijské společnosti navíc naplánovaly uvedení dva dny před otevřením berlínského veletrhu spotřební elektroniky IFA.

Vývoj akcií Sony a Samsung ElectronicsVývoj akcií Sony a Samsung Electronics

Akcie Samsungu od začátku roku již přišly o 16 procent své hodnoty. Cenné papíry Sony naopak od letošního ledna posílily o sto procent.