Kontroly při letech do USA: S vybitým mobilem vás na palubu nepustí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: prg.cz

Lidé cestující do Spojených států budou muset již na výchozích letištích v rámci bezpečnostních kontrol na požádání zapnout své mobilní telefony, počítače či hudební přehrávače. Americké úřady tímto opatřením podle agentury AP chtějí minimalizovat riziko, že v elektronickém zařízení bude ukrytá výbušnina. Přístroje s vybitou baterií nebudou na palubu letounu vpuštěny a jejich majitelé se zřejmě budou muset podrobit dodatečné prohlídce, uvedl portál BBC.

Zatím není jasné, zda se tato kontrola bude týkat všech letišť odbavujících přímé lety do USA. Seznam letišť, kterých se opatření bude týkat, zveřejněn nebyl, podle BBC je ale na něm například londýnský dopravní uzel Heathrow. Nové opatření má prokázat, že přístroj skutečně funguje a že například baterie nejsou maskované za trhavinu.

Americké tajné služby v poslední době informovaly o hrozbě v podobě nových typů trhavin, které není možné při běžných kontrolách odhalit. Podle AP ale není jasné, zda takovou bombu teroristé skutečně dokázali vyrobit.

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto)Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto) | E15vybité zařízení na palubu letadla směřujícího do USA podle nových pravidel prý nepatří

Spojené státy v současnosti projednávají zpřísnění kontrol letů do USA s evropskými úřady. Mohlo by jít o podrobnější skenování převážených počítačů, obuvi cestujících či instalaci nových detektorů výbušnin. Seznam předmětů zakázaných na palubách by se měnit neměl. USA se obávají, že jako nositelé bomb by mohli být využiti lidé, kteří bojovali v řadách teroristických skupin na Blízkém východě a kteří mají k dispozici pasy západních států.

Spojené státy bezpečnostní prověrky na zámořských letištích přímo nekontrolují, ale aerolinky i letiště musí dodržovat standardy amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA), aby mohly bez omezení provozovat linky do USA.