Kontroverzní John McAfee chce blokovat NSA

John McAfee, zakladatel společnosti McAfee, Inc.

John McAfee, zakladatel společnosti McAfee, Inc. Zdroj: Profimedia.cz

Kontroverzní zakladatel antivirové softwarové společnosti McAfee John McAfee vyvíjí nový projekt D-Central, který by měl zabránit tajným službám v sledování aktivit na internetu.

Během svého projevu na konferenci v San José minulý víkend ohlásil záměr vybudovat zařízení, které by spolupracovalo s chytrými telefony a dalšími zařízeními a znemožnilo vládním bezpečnostním agenturám získat choulostivé osobní údaje. Chytrá krabička, která by bránila uživatelovo soukromí po napojení na chytrý telefon nebo k domácí síti, by podle McAffeho měla vyjít na sto dolarů. Uvedl to server Mashable.com.

„Vláda nebude mít šanci zjistit, co nebo kdo jste,“ pronesl podle serveru The Verge McAfee s tím, že přestože prozatím neexistuje ani prototyp, návrh už je hotov. Nyní prý McAfee hledá partnery pro vývoj hardwaru. Start prodeje uživatelům je prý otázka maximálně šesti měsíců.

McAffe však není první, kdo podobné zařízení vyrábí. Už několik měsíců existuje projekt Occupy.here, za kterým stojí část hnutí Occupy. Zájemcům nabízí síť zabezpečených Wi-Fi pro bezpečnou komunikaci. Do boje s vládními agenturami se zapojil také projekt FreedomBox, který funguje jako zabezpečený systém pro soukromou komunikaci.