Koubský svůj návrat odkládá

Jiřímu Koubskému se honí hlavou myšlenky na fotbalový comeback do Zlína. Zatím je však spokojený v Trnavě.

Stačilo málo. Kdyby se na jaře neozval trnavský kouč Pavel Hoftych, mohli jej fanoušci druholigového Zlína po šesti letech opět sledovat ve žlutomodrém dresu. Jenže fotbalový obránce Jiří Koubský dal po odchodu z pražské Slavie přednost angažmá v první slovenské lize a návrat do mateřského klubu odložil na neurčito.

„Už jsme byli ve Zlíně domluvení, že když si nic nenajdu, převezmou moji smlouvu ze Slavie. Jenže ozval se Pavel Hoftych, abych přijel do Trnavy,“ popisuje Koubský.

S majitelem slovenského klubu se dohodl za minutu. A přestože další vyjednávání se sportovním ředitelem zabralo přece jen víc času, podepsal se Spartakem roční kontrakt.

„Kdyby byl Zlín v první lize, bylo by rozhodování vrátit se mnohem snazší. Zatím je těžké říct, kdy k tomu dojde. Ale jednou bych chtěl být zase zpátky,“ prohlašuje bývalý člen reprezentační jednadvacítky.

Praha-Švýcarsko-Praha

Rodák z Kyjova je také jedním z hráčů, kteří ve své kariéře oblékli dresy obou pražských „S“. Zatímco angažmá v pražské Spartě pod vedením kouče Františka Straky bylo ve druhé polovině roku 2004 spíše epizodní záležitostí, předloni na podzim ve Slavii pravidelně hrával.

Dobu mezi pražskými zastávkami vyplnil pětiletým působením ve švýcarském St. Gallenu. „Velmi rádi na to s manželkou vzpomínáme. Moc se nám ve Švýcarsku líbilo. Proto jsme se tam letos před Vánocemi zase byli s rodinou podívat a zavzpomínat,“ říká Koubský.

Velký podíl na jeho příchodu do Trnavy měl kouč Hoftych, s nímž se zná už od dorosteneckých let ve Zlíně. „Dobře víme, co od sebe můžeme očekávat. Důvěra trenéra je moc důležitá. Nemusel jsem se bát, že když udělám chybu, budu druhý zápas sedět na lavičce,“ praví urostlý stoper, jenž podle Hoftycha patří na Slovensku mezi nejlepší obránce.

„S Trnavou jsme málem postoupili z předkola Evropské ligy do základní fáze. Jako mužstvo jsme se zviditelnili a i já jsem se zase dostal do povědomí ve fotbalovém prostředí. Jsem velmi spokojený. Jít do Trnavy byl skvělý krok,“ tvrdí obránce.

Radost mu na podzim pokazilo pouze svalové zranění, kvůli kterému musel odpočívat. Ale v závěru podzimní části se uzdravil a vrátil se na trávník. „Jsem v pořádku a už se těším na jaro. Jsme třetí o bod za vedoucí Žilinou, takže nás čekají tuhé boje,“ předpovídá Koubský.

V Trnavě jej nadchla podpora příznivců, kteří však dokážou být i velmi kritičtí. „Na Evropskou ligu bylo dvakrát vyprodáno. Na Slovensku se totiž chodí na fotbal jen v Trnavě. Fanoušci s námi jezdí i ven, takže vlastně hrajeme pořád doma. Když se daří, je to super, ale když ne, dají to hráčům pocítit. Každý čeká, že to bude jako za éry Dobiáše s Adamcem, že do dvacáté minuty povedeme 3:0, a pak budeme hrát bago. Tak to ale není. Na Slovensku se hodně brání, takže padá málo branek,“ vysvětluje Koubský.

S adaptací v novém prostředí neměl český zadák problémy. V kabině potkal několik krajanů a jejich rodiny společně tráví i volný čas. Navíc proti Švýcarsku se výrazně přiblížil k domovu. „Autem to mám domů do Vizovic klidnou jízdou hodinu a půl. Přesto jsme v Trnavě celá rodina. Máme tam všechno, co potřebujeme,“ říká otec dvou malých dcer.

KARIÉRA JIŘÍHO KOUBSKÉHO

2001-2005 - Tescoma Zlín
2004-2005- Sparta Praha
2005-2010 - St. Gallen (Švýcarsko)
2010-2011 - Slavia Praha
od 2011 - Spartak Trnava