Kousek Japonska ve Frýdku-Místku? Možná už brzy

Na Riviéře možná brzy vyroste Centrum bojových umění. Hala s velkou zahradou bude v asijském stylu.

Oáza klidu plná stromů, tekoucí vody, bonsají a japonská stavba s dřevěnou střechou. Tak by mělo vypadat Centrum bojových umění, které chce ve Frýdku-Místku postavit skupina nadšenců. Projekt centra, ve kterém by cvičily všechny místní bojové oddíly, vytvořil Ivan Jurdin.
„Areál je jedinečný v tom, že se drží tradičního asijského stylu. Když někdo v Evropěbuduje podobný komplex, chce něco moderního,“ líčí Jurdin.
Dvě třetiny rozlohy centra by měla tvořit zahrada. „Poteče v ní voda, budou v ní dřevěné mosty, úzké cesty a spousta stromů jako jsou sakury,“ přibližuje třešnovou zeleň Jurdin.

Samotná budova by pak měla mít dvě křídla. „V jednom plánujeme komerční část. Budeme tam mít ubytování pro čtyřicet cvičenců, restauraci, rehabilitaci, odpočinkovou zónu, obchod s bonsajemi a část ukazující dějiny východních států. Ve druhém křídle vznikne obrovská tělocvična, kterou kdykoli budeme moci rozdělit na tři menší. K tomu budou sloužit speciální posuvné příčky,“ upřesňuje Jurdin.

Centrum místo kotelny

Centrum bojových umění nejspíše vyroste z části bývalé kotelny na sídlišti Riviéra. V těchto místech už vzniká potápěčské centrum. Vedle něj by měla vyrůst japonská zahrada. Nedaleko už sedm let provozuje restauraci Marek Weizer. „V kotelně teď přespávají bezdomovci a to není dobře. Pořád nás ujišťují, že se s tím konečně začne něco dělat, ale nic se neděje. Taková hala by byla super. Podpořila by sportovce a nám by přivedla nové hosty,“ souhlasí s nápadem postavit centrum Weizer.
Podobný názor má i Dagmar Lacinová, která poblíž plánovaného centra bydlí. „Nejdříve tam město plánovalo postavit koupaliště. Pak tam měly vyrůst nejrůznější stavby, ale pokaždé z toho sešlo. Japonská zahrada by byla fajn. Chodily by do ní i děti,“ dělí se o názor Lacinová.

Město bojových oddílů

Snad v žádném jiném českém městě srovnatelné velikosti nepůsobí tolik oddílů, které dělají bojové sporty. Ve Frýdku-Místku je jich deset a v každém cvičí kolem stovkylidí. A sportovní kluby by nové
centrum samozřejmě přivítaly.
„Když v létě cvičíme venku, člověk nikdy neví, na co šlápne. V centru má být udržovaná zahrada, což by pro nás bylo skvělé,“ říká Vladimír Pryček, který vede oddíl Kenda.
Projekt areálu je hotový a podle Radka Novotného, který s nápadem přišel, tvůrci centra sehnali už větší polovinu potřebných peněz. Náklady na centrum odhaduje Novotný na padesát milionů a třicet už
má k dispozici. „Doufáme, že zbytek seženeme od regionálních podnikatelů. Chceme to budovat hlavně s místními pro místní,“ vysvětluje Novotný, podle kterého o osudu centra rozhodne letošní rok.