Kradli bagry. Teď sedí ve vazbě

Moravskoslezští policisté dopadli dva muže, kteří ve velkém kradli stavební stroje a nářadí na Ostravsku, Opavsku a Novojičínsku.

Bagry, nakladače, kompresor, desítky kusů pracovního nářadí, anebo třeba unimobuňka, to jsou věci, které si muži na stavbách vytipovali a vzápětí vzali. „Nejdražší stroj měl hodnotu asi dva miliony korun. Z jedné stavby si odvezli celou unimobuňku. Věci z místa odvezli, a pak vydávali za své. Prostřednictvím svých známých nebo internetu je prodávali,“ popisuje krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.
Policisté muže podezřívají nejméně z pětadvaceti případů a je možné, že to není vše. Škoda, kterou za sebou zloději nechali, dělá nejméně šestnáct milionů korun. „Oba obvinění za sebou mají bohatou trestní minulost, přišla si pro ně zásahová jednotka,“ říká Štětínská.
Muži už jsou ve vazbě, policie na případu dál pracuje - zajímá ji, jak obvinění stroje z místa převáželi a kdo jim s tím pomáhal. A také kdo si techniku za nízkou cenu i bez technického průkazu koupil.
Policejní mluvčí dodává, že případ má ještě jednu zajímavost: majitelé ukradené stavební techniky mají naději, že aspoň některé ze svých strojů ještě uvidí, zloději je nestihli všechny prodat. „Osmdesát procent z odcizených věcí se vrátí k majitelům,“ uzavírá Štětínská.