„Králi spamu” hrozí až tři roky vězení

spam

spam

Sanford Wallace z Las Vegas čelí obvinění, že pomocí Facebooku rozeslal více než 27 milionů nevyžádaných zpráv. Muž přezdívaný Král spamu vyvinul program, díky němuž získával důvěrné informace o uživatelích a dokázal ošálit i protispamové filtry. Obžalovanému hrozí tři roky vězení a pokuta 250 tisíc dolarů.

Wallace dokázal uživatele internetu pomocí různých triků přimět k tomu, aby odhalili svá hesla k facebookovým účtům a naboural se tak do půl milionu z nich. Skrze tyto účty pak šířil spamy dalším uživatelům, které by jinak ochránil antispamový software. K jeho strategii patřilo také zasílání falešných žádostí o přátelství, jež byly ve skutečnosti skrytou reklamou.

Wallace je svojí podvratnou webovou aktivitou proslulý už od 90. let, kdy začal šířil nevyžádaný materiál pomocí faxu. Jeho firma Cyber Promotions pak začala nabízet služby email marketingu od roku 1995. O tři roky později programátor oznámil, že s touto činností končí a později se pokoušel prorazit jako DJ v hudebních klubech v New Hampshire. Měl i vlastní noční klub Plum Crazy, v roce 2004 ale zkrachoval.

Odkud se vzal spam
Jistá potravinářská společnost v USA se ve 20. letech minulého století potýkala s nízkým prodejem své kořeněné šunky. Zkusila tedy změnit název a ze Spiced Ham se stal Spam. Během druhé světové války byli konzervami s touto poživatinou zásobováni američtí vojáci a název spam od té doby označuje něco, co dostáváte denně, i když už to nemůžete ani vidět. Více také zde

Do hledáčku FBI se Sanford Wallace, přezdívaný také Spamford, dostával pravidelně. Kvůli nelegální webové aktivitě údajně zaplatil na pokutách přes pět milionů dolarů. Mimo jiné založil pomocí automatického softwaru 11 tisíc falešných profilů na MySpace, které návštěvníky přesměrovaly na komerční stránky.

V roce 2009 spamový král opět zbankrotoval, soud tehdy přiznal společnosti Facebook náhradu škody ve výši 11 milionů dolarů. Wallacovi soud mimo jiné zakázal jakýkoliv přístup na Facebook, král spamu ale zákaz porušil a o dva roky později stanul opět před soudem. Tehdejšímu procesu předcházely dva roky vyšetřování specialistů z FBI. Wallace byl propuštěn na kauci, jak je ale vidět, své vášně se jen tak nevzdá.