Králův Dvůr otevřel novou halu. Stavbu kritizovala opozice

Čtyři roky rostla v Králově Dvoře nová sportovní hala. Stavbu za sedmdesát milionu provázela řada nejasností.

Sportovní hala, kterou radní zkolaudovali minulý týden, je v Králově Dvoře několik let žhavým tématem. Současný starosta města Karel Mencl přišel s nápadem na její výstavbu před pěti lety. Postup města ale už před zahájením prací vyvolal pochyby. Podezřelá byla například volba dodavatele.

„Město Králův Dvůr přidělilo veřejnou zakázku firmě, která neposkytla informace a doklady o své kvalifikaci v rozsahu požadovaném zákonem o zadávání veřejných zakázek. V rozporu s ním ji z účasti na veřejných zakázkách město nevyloučilo,“ uvedla Radka Burkertová z Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vítěz řízení zkrachoval

Vítězem konkurzu se stala společnost Formatech, s níž Mencl udržoval nadstandardní vztahy. Zastupitelé po výběrovém řízení odhlasovali, že si město vezme padesátimilionovou půjcku. Formatech vyhlásil bankrot, ještě než dokončil hrubou stavbu haly.

Peněz byl dostatek

Ještě se nezačala stavět ani ocelová konstrukce a firmě už přišlo od města na účet bezmála třicet milionu korun. Většina zastupitelů odhlasovala zvýšení dalších celkových nákladu. Jenže peněz na stavbu bylo stále málo.

„Zastupitelé bez předchozí diskuse s odborníky schválili také nevěrohodné a řádně neprokázané náklady. Po zalití základové desky stavební firma tvrdila, že se vyskytly komplikované podmínky pro založení stavby. Údajně bylo nutné zvětšit rozsah zemních prací. Firma však tyto náklady deklarovala až v okamžiku, kdy zalitá betonová deska bránila zjištění oprávněnosti požadovaných vícenákladů,“ řekl opoziční zastupitel Josef Rozhon.

Starosta se brání

Základová deska sportovní haly se tak stala nedobytným trezorem pro zhruba pět milionu korun z obecní pokladny.

Po krachu Formatechu radní rozestavenou halu na několik měsíců zakonzervovali. Nakonec ale zastupitelé těsně odhlasovali dokončení projektu. Dostavbu haly svěřili náhradnímu investorovi, společnosti Sefimota. Stavba haly tak stála další peníze. Karel Mencl popírá jakékoli nelegální kroky.

„Slyším hlasy, kolik jsem si z toho nakradl. Tomu se musím jenom smát. Některé skupiny lidí na mě dokonce podaly trestní oznámení. Jen jim říkám, že pokud jsem peníze nesehnal, tak jsem ani nic neukradl,“ řekl starosta Mencl. Podle něho byl největším problémem krach společnosti Formatech.

V bývalé hale je sklad

Sefimota nakonec stavbu dokončila a předala ke kolaudaci. Po uvedení haly do provozu se na problémy při stavbě a zbytečně proinvestované peníze zřejmě brzy zapomene a Karel Mencl svá tvrzení obhájí.

V souvislosti s výstavbou vedli Královodvorští řadu diskuzí, zda šestitisícové město novou halu opravdu potřebuje. Zvláště když už v minulosti jednu mělo. Patřila sokolům, kteří na její provoz v devadesátých letech neměli dost peněz. Radní proto objekt pronajali soukromé firmě. To bylo ještě za úřadování bývalého starosty Králova Dvora Bohumila Trunečka. Špičková palubovka je tak dodnes podlahou pro sklad samolepicích fólií.