Krása přírody objektivem fotografa

Obrázků přírody je teď plný karvinský archiv. Fotograf Silvestr Szabó vystavuje své snímky.

Silvestr Szabó patří k předním karvinským fotografům. Jeho díla mohou lidé do 24. listopadu obdivovat ve Státním okresním archivu Karviná. Na výstavě jsou k vidění díla zachycující přírodu a zvířata, která tu žijí.
„Někdy člověk nachodí nebo najezdí spoustu kilometrů, aby mohl z co největší blízky něco vyfotit, jindy pročeká dlouhé hodiny, aby zachytil pohyb zvířete ve zlomku vteřiny. Ale když se to podaří, stojí to za tu námahu,“ popisuje svou vášeň Szabó.
K jeho největším úspěchům patří ocenění časopisu National Geographic. „Výsledky soutěže jsem nesledoval. Trvala totiž několik měsíců, a tak jsem na ni už zapomněl. Až předseda fotoklubu, kterého jsem členem, Jaroslav Koch mě upozornil, že jsme se s Honzou Konziolkou umístili na předních místech. Já na čtvrtém v kategorii Zvířata a Honza zvítězil v kategorii Krajina,“ popisuje Silvestr Szabó. V poslední době se kromě zvířat, přírody a krajiny fotograf více zaměřil také na lidi, jako své objekty. Právě portréty postupně zaplňuje své nové webové stránky www.artephoto.cz. „Je to úplně něco jiného. Při focení přírody čekáte, až se zvíře přiblíži na co nejkratší vzdálenost, u focení aktů například musíte být tvořiví a scénu umět správně osvětlit,“ vysvětluje Szabó.