Krasobruslař Březina získal evropský bronz

Krasobruslař Michal Březina

Krasobruslař Michal Březina Zdroj: ctk

Český krasobruslař Michal Březina dokázal prolomit umístění na čtvrtých pozicích a poprvé v kariéře získal na velké akci medaili. Na mistrovství Evropy v Záhřebu vybojoval bronz. Dalším českým závodníkům v kategorii mužů se příliš nedařilo. Tomáš Verner skončil jedenáctý, Pavel Kaška kvůli zdravotním problémům vůbec nenastoupil do volné jízdy.

Březina skončil na velkých akcích už čtyřikrát na čtvrtém místě. Dvaadvacetiletý závodník měl ve sbírce dosud jedinou medaili, a to stříbrnou z mistrovství světa juniorů. Na seniorské akci se mu ale cenný kov vyhýbal. Až dosud. V Záhřebu, kde před pěti lety vybojoval zlatou medaili Verner, dokázal Březina potvrdit svou dlouhodobou výkonnost i ziskem medaile.

„Jsem rád, že se mi podařilo čtvrtá místa prolomit. A doufám, že to tak zůstane a ze šampionátů budu medaile vozit,“ citovala ČTK Březinu. Český závodník se medaili přiblížil už po krátkém programu, v němž obsadil čtvrté místo a od medaile ho dělily jen tři body. Ve volné jízdě si pak, i díky dvěma čtverným skokům a navzdory jednomu pádu, dokázal vylepšit svůj osobní výkon o 7,5 bodu. Jeho konečná známka 163,68 bodu byla druhá nejlepší volná jízda dne a zajistila mu bronzovou medaili.

Vernerovi se závod nepovedl

„Po dojetí jsem netušil, že body budou tak dobré, ale hned jsem byl rád, že to dopadlo takhle a udělal jsem si zase osobní maximum,“ uvedl Březina, jenž v této sezoně změnil trenéra a stal se svěřencem ukrajinské legendy Viktora Petrenka. Nyní se Březina podle svých slov přesune do USA, kde se bude připravovat na světový šampionát, který se uskuteční v březnu v Kanadě. Cílem českého závodníka je vylepšit loňské šesté místo.

Další český reprezentant Verner předvedl čtvrtou nejhorší volnou jízdu, která znamenala konečnou 11. příčku. To znamená, že na příští evropský šampionát přišlo Česko o jedno účastnické místo a do soutěže mužů bude moci vyslat jen dva závodníky.
Česko mělo zastoupení i v soutěži žen. Eliška Březinová obsadila 30. místo a nepostoupila do volných jízd. Další reprezentanti byli v kategorii tanečních párů. Lucie Myslivečková – Neil Brown si polepšili o pět míst a obsadili 14. místo